Ђокић: Уставни суд признао - Дом народ ФБиХ није формиран у складу са Уставом

Срна
Ђокић: Уставни суд признао - Дом народ ФБиХ није формиран у складу са Уставом

Бањалука - Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић рекао је Срни да то што је Уставни суд БиХ позвао Федерацију БиХ /ФБиХ/ да конституише Дом народа према својим обавезама, односно да учешће узму и предствници српског народа, јасно потврђује да Суд признаје да Дом народа Парламента ФБиХ није формиран у складу са Уставом.

Ђокић је навео да Уставни суд БиХ остаје тијело које је више склоно политици, а не праву и правди.


"Уставни суд БиХ је, вјероватно, склон и утицајима неких центара моћи, али није први пут да је овај суд имао селективан приступ", истакао је Ђокић.

Он је додао да би другачија одлука Суда довела до велике конфузије у ФБиХ јер би било проглашено да је Парламент ФБиХ три године радио незаконито.

"Због тога је Уставни суд вјероватно разматрао посљедице таквог незаконитог рада, а незаконит рад веома је јасан - Парламент ФБиХ није попуњен делегатима из српског народа у Дому народа", истакао је Ђокић.

Уставни суд БиХ одбацио је јуче као неоснован захтјев 30 посланика Народне скупштине Републике Српске за оцјену уставности закона и осталих општих правних аката које је Парламент Федерације БиХ /ФБиХ/ усвојио од његовог конституисања послије избора 2014. године.

Уставни суд БиХ закључио је да су оспорени закони донесени у складу са одредбама Устава БиХ, као и Међународне конвенције о уклањању свих облика расне дискриминације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана