Đokić: Srbi U BiH imaju jasan identitet

Đokić: Srbi U BiH imaju jasan identitet 17.07.2018 14:31 | Srna

Banjaluka - Predsjednik SP Petar Đokić ocijenio je da je izjava predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića u kojoj je Srbe nazvao “bosanskim” provokacija, od koje Zvizdić, ali i svi drugi, treba da odustanu.

“Mi nismo ni bosanski ni hercegovački, nego Srbi koji žive na prostorima BiH. Mi smo Srbi koji ovdje imaju jasan identitet i istorijsko trajanje kao autohtoni narod, što neki drugi nisu, te kao takve želimo i drugi da nas poštuju”, rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.

Ona smatra da Zvizdić, ali i svi drugi, treba da odustanu od provokacija, pa i uvreda, kao što je ova.

“To im ne dopuštamo, niti smo se bilo kada sa njima usaglasili da mogu tako definisati nas i ulogu i poziciju srpskog naroda na prostorima u BiH”, rekao je Đokić.

On je dodao da nikada riječima ili postupcima nije djelovao tako da bi uvrijedio nekoga.

“Naprotiv, poštujem ono što je identitet bošnjačkog muslimanskog naroda u BiH i ono što su trenutno odnosi u BiH, zasnovani na Dejtonskom sporazumu. Očekujem da to poštuje i Zvizdić i članovi njegove partije”, rekao je Đokić.

Govoreći o posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske na kojoj bi trebalo da bude razmatrano poništavanje izvještaja o Srebrenici, usvojenog prije 14 godina, Đokić je rekao da će SP sa koalicionim partnerima ove sedmice razgovarati o tom pitanju.

“Želim da to bude usaglašen stav kako se ne bi dogodilo nešto slično onome što bila aktivnost u vezi sa Anketnim odborom u Narodnoj skupštini, koji i nije trebalo da se osnuje”, rekao je Đokić.

On je napomenuo da je potrebno svaku sljedeću raspravu procijeniti šta je njen krajnji cilj, te šta su efekti takvih rasprava.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica