Đokić: Referendumom protiv pravnog nasilja nad Srpskom

Srna
Đokić: Referendumom protiv pravnog nasilja nad Srpskom

Srebrenica - Republika Srpska referendumom želi da se odupre pravnom nasilju i prekine praksu Ustavnog suda BiH da donosi odluke preglasavanjem, izjavio je danas u Srebrenici predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić.

On je pozvao stanovnike Srebrenice da 25. septembra izađu na referendum, koji predstavlja demokratsko pravo naroda da se izjasni o određenim pitanjima.


Đokić je ocijenio da bi mnogo korisnije bilo da članovi Savjeta za sprovođenje mira /PIC/ razgovaraju o ekonomskom razvoju i poštovanju ravnopravnosti svih naroda u BiH, nego o održavanju referenduma u Srpskoj koji je produkt pristrasnosti međunarodne zajednice prema Bošnjacima kao najbrojnijem narodu u BiH koji želi da dominira i nameće odluke i naređuje kako da se ponašaju pripadnici druga dva naroda.

Komentarišući izjave načelnika srebreničke opštine Ćamila Durakovića da opština neće sarađivati sa Komisijom za sprovođenje referenduma u ovom mjestu, Đokić je rekao da je Duraković dužan da sprovodi zakone i odluke Narodne skupštine Republike Srpske, a da je privatno njegovo pravo da li će podržati i izaći na referendum.

"Referendum nije usmjeren ni protiv koga i ne može se dovoditi u vezu sa osamostaljenjem Republike Srpske. Mi ne radimo na nezavisnosti čega se plaši bošnjačka strana, jer smo svjesni da za to nemamo podršku ključnih međunarodnih faktora", dodao je Đokić.

On je podsjetio da je do organizovanja referenduma u Srpskoj dovelo to što je visoki predstavnik u BiH nametnuo formiranje Ustavnog suda BiH, koji godinama donosi jednostrane odluke na štetu Republike Srpske i srpskog naroda tako što bošnjačke sudije, uz pomoć stranih, preglasavaju srpske i hrvatske sudije.

Đokić je na tribini SP-a u Srebrenici rekao da haški tribunal i Sud BiH godinama dijele selektivnu pravdu.

"Te jednostrane odluke nanose štetu i organizovanjem referenduma mi u Republici Srpskoj želimo da kažemo da će se narod pitati o tim odlukama i time upozorimo da se više ne ide sa apelacijama i inicijativama prema Ustavnom sudu, koje mogu izazvati štetu, nego da dogovorom predstavnika sva tri naroda rješavamo pitanja bez obzira koliko vremena utrošili za te razgovore", rekao je Đokić.

Govoreći o ratnim stradanjima u srednjem Podrinju, Đokić je istakao da su Bošnjaci uz pomoć međunarodne zajednice sve žrtve iz regije proglasili žrtvama Srebrenice i jednostrano se prikazuju i tretiraju te žrtve u odnosu na ostale, što je nedopustivo jer to unosi novu klicu zla koja može da dovede do novih sukoba i stradanja što nikome normalnom nije u interesu.

"Mi ne osporavamo da se u Srebrenici desio zločin, ali ovdje postoji spirala zločina kroz istoriju, odnosno u 20. vijeku o čemu smo spremni govoriti i nas vrijeđa nespremnost muslimanske strane da se iskreno govori o zločinima i da se ne favorizuju bilo čije žrtve", rekao je Đokić.

Đokić ističe da srpski narod interesuje samo istina o ratnim stradanjima i odgovornost počinilaca svih zločina i da će institucije Republike Srpske na tome istrajno raditi i neće dozvoliti da se jednostrano prikazuju žrtve i istorijske činjenice.

On ističe da su bošnjačke žrtve iz Srebrenice nedopustivo ispolitizovane i da to ne može doprinijeti pomirenju i izgradnji povjerenja kada se zna da je i srpski narod na ovom području od 1992. do 1995. godine pretrpio ogromna stradanja i žrtve.

"Srebrenica je privilegovana opština koja se želi oteti iz Republike Srpske, a to nikada nećemo dopustiti", poručio je Đokić.

Đokić je rekao da će Vlada Republike Srpske i zakonski i na druge načine posvetiti brigu Podrinju da bi došlo do ekonomskog oporavka ne samo Srebrenice, nego i drugih opština.

"Moraju se stvoriti uslovi za opstanak i podmlađivanje stanovništva na ovom prostoru bržim ekonomskim razvojem, jer smo došli u apsurdnu situaciju koju bi /visoki predstavnik u BiH Valentin/ Incko i Savjet za sprovođenje mira /PIC/ trebali da razmotre, a to je da je različitim prijavljivanjima i inžinjeringom u Srebrenici skoro isti broj birača kao i ukupnog broja stanovnika", kaže Đokić.

On je pozvao žitelje Srebrenice da na predstojećim izborima glasaju za zajedničkog srpskog kandidata za načelnika opštine Srebrenica Mladena Grujičića.

Đokić je pozvao da se glasa i za listu Socijalističke partije, da bi ona postala parlamentarna u ovoj opštini, jer je to partija umjerene, progresivne i miroljubive politike koja se bori za socijalnu pravdu i razvoj ekonomije koja je "ključ" opstanka srpskog naroda na ovom prostoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana