Ђокић: Референдумом против правног насиља над Српском

Срна
Ђокић: Референдумом против правног насиља над Српском

Сребреница - Република Српска референдумом жели да се одупре правном насиљу и прекине праксу Уставног суда БиХ да доноси одлуке прегласавањем, изјавио је данас у Сребреници предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић.

Он је позвао становнике Сребренице да 25. септембра изађу на референдум, који представља демократско право народа да се изјасни о одређеним питањима.


Ђокић је оцијенио да би много корисније било да чланови Савјета за спровођење мира /PIC/ разговарају о економском развоју и поштовању равноправности свих народа у БиХ, него о одржавању референдума у Српској који је продукт пристрасности међународне заједнице према Бошњацима као најбројнијем народу у БиХ који жели да доминира и намеће одлуке и наређује како да се понашају припадници друга два народа.

Коментаришући изјаве начелника сребреничке општине Ћамила Дураковића да општина неће сарађивати са Комисијом за спровођење референдума у овом мјесту, Ђокић је рекао да је Дураковић дужан да спроводи законе и одлуке Народне скупштине Републике Српске, а да је приватно његово право да ли ће подржати и изаћи на референдум.

"Референдум није усмјерен ни против кога и не може се доводити у везу са осамостаљењем Републике Српске. Ми не радимо на независности чега се плаши бошњачка страна, јер смо свјесни да за то немамо подршку кључних међународних фактора", додао је Ђокић.

Он је подсјетио да је до организовања референдума у Српској довело то што је високи представник у БиХ наметнуо формирање Уставног суда БиХ, који годинама доноси једностране одлуке на штету Републике Српске и српског народа тако што бошњачке судије, уз помоћ страних, прегласавају српске и хрватске судије.

Ђокић је на трибини СП-а у Сребреници рекао да хашки трибунал и Суд БиХ годинама дијеле селективну правду.

"Те једностране одлуке наносе штету и организовањем референдума ми у Републици Српској желимо да кажемо да ће се народ питати о тим одлукама и тиме упозоримо да се више не иде са апелацијама и иницијативама према Уставном суду, које могу изазвати штету, него да договором представника сва три народа рјешавамо питања без обзира колико времена утрошили за те разговоре", рекао је Ђокић.

Говорећи о ратним страдањима у средњем Подрињу, Ђокић је истакао да су Бошњаци уз помоћ међународне заједнице све жртве из регије прогласили жртвама Сребренице и једнострано се приказују и третирају те жртве у односу на остале, што је недопустиво јер то уноси нову клицу зла која може да доведе до нових сукоба и страдања што никоме нормалном није у интересу.

"Ми не оспоравамо да се у Сребреници десио злочин, али овдје постоји спирала злочина кроз историју, односно у 20. вијеку о чему смо спремни говорити и нас вријеђа неспремност муслиманске стране да се искрено говори о злочинима и да се не фаворизују било чије жртве", рекао је Ђокић.

Ђокић истиче да српски народ интересује само истина о ратним страдањима и одговорност починилаца свих злочина и да ће институције Републике Српске на томе истрајно радити и неће дозволити да се једнострано приказују жртве и историјске чињенице.

Он истиче да су бошњачке жртве из Сребренице недопустиво исполитизоване и да то не може допринијети помирењу и изградњи повјерења када се зна да је и српски народ на овом подручју од 1992. до 1995. године претрпио огромна страдања и жртве.

"Сребреница је привилегована општина која се жели отети из Републике Српске, а то никада нећемо допустити", поручио је Ђокић.

Ђокић је рекао да ће Влада Републике Српске и законски и на друге начине посветити бригу Подрињу да би дошло до економског опоравка не само Сребренице, него и других општина.

"Морају се створити услови за опстанак и подмлађивање становништва на овом простору бржим економским развојем, јер смо дошли у апсурдну ситуацију коју би /високи представник у БиХ Валентин/ Инцко и Савјет за спровођење мира /PIC/ требали да размотре, а то је да је различитим пријављивањима и инжињерингом у Сребреници скоро исти број бирача као и укупног броја становника", каже Ђокић.

Он је позвао житеље Сребренице да на предстојећим изборима гласају за заједничког српског кандидата за начелника општине Сребреница Младена Грујичића.

Ђокић је позвао да се гласа и за листу Социјалистичке партије, да би она постала парламентарна у овој општини, јер је то партија умјерене, прогресивне и мирољубиве политике која се бори за социјалну правду и развој економије која је "кључ" опстанка српског народа на овом простору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана