Đokić: Pregovorima tražiti rješenje za Aluminu

Srna
Đokić: Pregovorima tražiti rješenje za Aluminu

Banjaluka - Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić smatra da se jedino pregovorima može pokušati doći do rješenja za zvorničko preduzeće "Alumina".

"U ovom trenutku ne vidim da mi imamo rješenje, ali sam uvjeren da se mora težiti razumijevanju svih strana. Bio bih veoma iznenađen kada bi se žPavgordž ponovo odlučivao za blokadu, jer mislim da je to najnepovoljnije što mogu da učine za svoju kompaniju", rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.


Đokić je izrazio uvjerenje da će "Pavgord" ostati pri svom zahtjevu i tragati za zaštitom svojih prava, jer je do sada dokazan protok novca u vrijednosti od oko 13 miliona KM.

"Vidjećemo šta će biti sa tim novcem, da li se on sutra može pretvoriti u adekvatan obim njihovog učešća u kapitalu. To je pitanje koje je sporno, tamo još traje stečajni postupak. Sud u Bijeljini presudom je odbio to potraživanje od žPagvordaž", naveo je Đokić.

Đokić je istakao da je u ovom trenutku najvažnije da "Alumina" radi normalno, posluje stabilno i ostvaruje izuzetno dobre poslovne rezultate, prije svega, zahvaljujući menadžmentu i svim zaposlenim radnicima.

Đokić: Koalicija na nivou BiH se raspala

Predsjednik Socijalističke partije /SP/ Petar Đokić smatra da se koalicija na nivou BiH raspala i da Savjet ministara BiH danas nema većinu.
"Savjet ministara BiH onako pluta, blokiran je vrlo često u svojim aktivnostima, a takva je i Parlamentarna skupština BiH. Grupa stranaka koja ima vlast u BiH pokazala je da ne umije vršiti vlast, te da nije uspjela sačuvati stabilnost i za dvije godine zapali su u ozbiljnu krizu", rekao je Đokić danas novinarima u Banjaluci.

Đokić je uvjeren da će oni tu krizu vrlo teško prevazići, osim ako im neko sa strane ne naredi da moraju biti dobri i da se disciplinuju.

Komentarišući izjavu ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka da je opozicija na 201 stranici dokumenta napisala zbog čega traži smjenu Vlade Republike Srpske, ali da vlast ako može bar na pola stranice napiše šta to ne valja u Savjetu ministara BiH, Đokić je rekao da po tome kakav je i kako funkcioniše Savjet ministara BiH i kakve su institucije BiH može da se napiše 500 strana.

"Svaki dan imate pisati nešto o njima, a da imaju kvaliteta i rezultate oni bi danas imali i uređene odnose unutar te koalicije", istakao je Đokić.

Komentarišući SDS-ov poziv DNS-u da u parlamentu Republike Srpske blokira prodaju Olimpijskog centra /OC/ Jahorina kao što je bio slučaj sa Rudnikom željezne rude "Ljubija", Đokić je rekao da se ne prodaje OC Jahorina, već da je na sjednici Vlade Republike Srpske bilo govora o rješavanju pitanja funkcionisanja ugostiteljskih objekata koji trenutno ne funkcionišu.

Đokić, koji je i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, rekao je da je Vlada procijenila da bi trebalo nastaviti proces privatizacije i omogućiti investiranje u te objekte kako bi bili poboljšani kapaciteti na ovoj planini.

"Ako bi i došlo do takve privatizacije, procjena je da bi sav novac koji bi se tu stekao trebalo uložiti u dalji razvoj OC Jahorina, prije svega u poboljšanje vertikalnih transporta i osnježavanje", zaključio je Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana