Đokić: Ostvareni zacrtani ciljevi u 2017. godini

Srna
Đokić: Ostvareni zacrtani ciljevi u 2017. godini

Banjaluka - Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je Srni da je u ovoj godini ministarstvo koje predvodi ispunilo program rada i da su potpisani značajni ugovori, među kojima i o realizaciji projekta izgradnje Termoelektrane „Gacko dva“ čija je vrijednost procijenjena na više od milijardu KM.

 „Ostvarili smo sve za šta smo smatrali da je od značaja za politiku Vlade Republike Srpske. Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, koje pokriva najveći dio privrednog sektora, je u tom smislu dalo doprinos“, rekao je Đokić.

On je istakao da je u ovoj godini bilo važno da Ministarstvo sarađuje sa socijalnim partnerima - Unijom udruženja poslodvaca, Privrednom komorom i Savezom sindikata Republike Srpske, s ciljem podizanja nivoa industrijske proizvodnje.

„U podizanju nivoa industrijske proizvodnje ostvarili smo vidljive rezultate, čime doprinosimo povećanju bruto domaćeg prozvoda. Razvijamo i interes stranih investitora prema Srpskoj, a podstičemo, pomažemo i podržavamo domaće privrednike i investitore“, dodao je Đokić.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini se intenzivno radilo na realizaciji strateških planova izgradnje velikih energetskih objekata.

„To se odnosi na izgradnju TE žGacko dvaž, hidroelektrana žDabar i žBuk Bijelaž. Očekujemo da ćemo u narednoj godini imati konkretnu realizaciju brojnih aktivnosti koje će se odnositi na ove projekte“, kaže Đokić.

On je naveo da su, nakon gasifikacije, stvoreni bolji uslovi za rad Rafinerije nafte u Brodu.

Đokić je podsjetio da su vršilac dužnosti direktora banjalučkog preduzeća „Gas-Res“ Slobodan Puhalac i predsjednik Upravnog odbora ruskog preduzeća „Gasprom SPG Tehnologije“ Aleksej Konstantinovič Kahidze potpisali juče sporazum i pismo namjere o formiranju zajedničkog preduzeća, što je od ogromnog značaja jer će biti obezbijeđena energetska sigurnost.

On je podsjetio da su oblasti rudarstva u ovoj godini uvedeni novi koncesionari, te povećan obim sredstava.

„Ovo je rezultat rada svih mojih saradnika u Ministarstvu, ali i razumijevanja Vlade Republike Srpske“, zaključio je Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana