Ђокић: Нико неће имати штете примјеном Закона о концесијама

Срна
Ђокић: Нико неће имати штете примјеном Закона о концесијама

Бањалука - Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је вечерас да се Влада Српске у континуитету бави питањем концесија с циљем заштите и квалитетног кориштења ресурса у сврху развоја.

Ђокић је у завршној ријечи о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о концесијама, након обављене расправе о том акту, навео да је било непримјерено све што се чуло од опозиционих посланика у вези са овом тачком дневног реда и да је Влада одговорно поступила што је овај законски приједлог упутила по хитном поступку.

"Разлози који су наведени у образложењу овог закона су јасни и иду у прилог да јачају нашу намјеру да уређујемо стање у Српској, да елиминишемо сваку врсту дискриминације или неравноправног односа унутар области концесија", каже Ђокић.

Он је навео да до сада у концесионом односу нису била јавна предузећа Српске, јер би то за њих било велико оптерећење, додајући да Српска, ако жели бити озбиљан партнер инвеститорима, мора сваку област да уреди и организује извршење свих прописа на једнак начин, без изузетака.

"Зато је измјена и допуна овог закона ишла у правцу да се уреди ова област, да се потпуно у њој уједначе односи и да се ти односи ускладе и у једнак положај доведе све оне који су предмет овог закона", појаснио је Ђокић.

Посланици опозиције нису присуствовали завршној ријечи, јер су тражили да ова тачка буде повучена са дневног реда.

Претходно су инсистирали да се овај закон повуче, критикујући предложена рјешења којима ће, кажу, одређене бенефите имати само неки појединци, због чега најављују да ће тражити оцјену уставности овог акта, уколико буде усвојен у садашњој форми.

Током данашњег засједања усвојен је дневни ред и размотрен је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о управљању отпадом по хитном поступку.

Сједница Народне скупштине Српске биће настављена сутра разматрањем Приједлога закона о престанку важења Закона о накнадама за кориштење природних ресурса у сврху производње електричне енергије по хитном поступку.

Посланици ће по хитном поступку разматрати Приједлог одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Европској инвестиционој банци за додатно финансирање по пројекту изградње ауто-пута Бањалука-Добој.

По хитном поступку биће разматран и Приједлог одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци - Међународној банци за обнову и развој по пројекту реструктурисања "Жељезница Републике Српске".

Сједница ће бити настављена у 10.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана