Đokić: Neviđeni pritisci na identitet Srpske

Srna
Đokić: Neviđeni pritisci na identitet Srpske

Ugljevik - Lider Socijalističke partije /SP/ Petar Đokić izjavio je večeras u Ugljeviku da je Republika Srpska izložena neviđenim pritiscima da odstupi od svog identiteta i da ga zamijeni "za neku maglu koja joj se nudi".

"Mi to nećemo učiniti, jer nas na to obavezuju svi oni koji su dali mnogo za Republiku Srpsku, od onih koji su dali svoje živote, dijelove tijela. Moramo Republiku Srpsku održavati stabilnom, kao što smo to uspjeli postići i do sada", rekao je Đokić.


Đokić, koji je u Ugljeviku prisustvovao skupu u organizaciji ugljevičkog Opštinskog odbora SP-a, rekao je novinarima da je na sceni pokušaj da se Republika Srpska u što većem obimu optuži da je nastala na zločinima, a da se u miru održava na kriminalu.

"Apsolutno nije tačno ni jedno, ni drugo. Da je bilo i da ima i jednog i drugog ne sporimo, ali zato postoje nadležne državne institucije koje utvrđuju odgovornost svakog pojedica. To, međutim, nikako nije i ne može biti Republika Srpska", dodao je Đokić.

Prema njegovim riječima, Srpska je uspješno okončala jednu fazu, koja je trajala 20 godina, a u sljedećoj fazi ukupnog društvenog razvoja neophodno je usmjeravanje na opšte pitanje rasta, rada i razvoja i boljeg života.

"Naš temeljni cilj je da budemo dio opšteg, evropskog, svjetskog procesa i napretka, sveopšteg razvoja na bazi evropskih vrijednosti i standarda", rekao je Đokić.

On je napomenuo da postoje oni koji negiraju realnost, a to je da je neophodno uvažavanje Dejtona i Republike Srpske kao nezaobilaznog političkog faktora.

Đokić je svima koji "igraju na kartu" da je moguće raspakovati Dejton i stvarati neke nove teritorijalno-političke odnose u BiH zasnovane na nekim drugim projektima i idejama, poručio da je to nemoguće.

"To neće i ne može biti ostvareno, jer postoje uspostavljeni odnosi koji funkcionišu na vrijednostima na kojima je uspostavljen mir u BiH, a ta vrijednost je entitetska organizacija BiH", dodao je Đokić.

Đokić je istakao da će SP nastaviti da radi u pravcu progresa i razvoja Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana