Ђокић: Могуће нове инвестиције у Српску

Срна
Ђокић: Могуће нове инвестиције у Српску

Бањалука - Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је Срни да би гасификација Рафинарије нафте Брод могла бити нова велика инвестиција у енергетски сектор у Српској.

Ђокић који учествује на Руској енергетској седмици у Москви нагласио је да ће данас о овом пројекту разговарати са представницима руске компаније "Зарубежњефт", те да би гасификација Рафинарије њено пословање учинила ефикаснијим.


Према Ђокићевим ријечима, Руска енергетска седмица представља најзначајнији догађај за област енергетике у Русији, са фокусом на план развоја свјетског енергетског сектора у областима нафте, гаса, угља и електричне енергије.

"Самит за Републику Српску и БиХ представља много, јер смо врло занимљиво енергетско подручје у Европи. Ово је прилика за билатералне сусрете, размјену информација о енергетским потенцијалима Српске, те о могућности развоја и улагања у овај сектор", рекао је Ђокић.

Он је нагласио да је делегација Српске већ разговарала са министром енергетике Русије, као и са представницима сектора енергетике Руске Федерације и других држава.

"Република Српска кроз овакав самит може да препозна трендове у сектору енергетике, те да на основу тога допунимо нашу стратегију енергетике и продужимо период њеног трајања до 2035. године", напоменуо је Ђокић.

Ђокић је истакао да је Српска спремна за нове велике инвестиције у овом сектору, а да је посебно значајно што ће у наредном периоду Русија јако много улагати у ову област, како у својој земљи тако и у иностранству.

"То значи да ће бити потражња за електричном енергијом и да ће доћи до повећања производње", сматра Ђокић.

Министар Ђокић је рекао да се на самиту не говори само о електричној енергији, већ и о другим енергентима, као што су нафта и гас, али да се разматрају и неки нови енергенти.

"Наша делегација прикупља нове информације, размјењујемо искуства и дјелујемо у правцу укључивања у савремене енергетске токове и привлачења инвестиција у сектор енергетике у Српску", поручио је Ђокић.

Он је нагласио да о значају самита довољно говори чињеница да га је отворио предсједник Руске Федерације Владимир Путин, те да је на самиту више од 5.000 учесника и 400 компанија из цијелог свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана