Đokić: Izjava Bakira Izetbegovića štetna po odnose u regionu

Srna
Đokić: Izjava Bakira Izetbegovića štetna po odnose u regionu

Banjaluka - Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić smatra da je izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da se nada da će BiH priznati samoproglašeno Kosovo zabrinjavajuća i štetna po ukupne odnose u regionu, posebno između BiH i Srbije.

Đokić je ocijenio da takva izjava narušava odnos dvije zemlje, posebno u vrijeme kada je Srbija postala lider u regionu kada je riječ o aktivnostima koje doprinose stabilizaciji.


On je istakao da izjava Izetbegovića oslikava njegovu politiku koja se odnosi na koncept potpune unitarizacije BiH i potčinjavanja Republike Srpske toj ideji, pa čak ako treba da se samostalnost Srpske „guši" ratom.

„On se jasno opredijelio da je spreman i da ratuje ukoliko bi Republika Srpska i dalje insistirala na potpunoj primjeni Dejtonskog mirovnog sporazuma i da ima ono što su joj kao ovlaštenja i pozicija obezbijeđeni kroz taj sporazum", rekao je Đokić Srni.

On je konstatovao da je, ukoliko se želi graditi trajno mir i stabilnost, krajnje vrijeme da građani u BiH odbace takvu politiku Izetbegovića koji je destruktivan za političke odnose u BiH.

Đokić je dodao da je izjava Izetbegovića u Srpskoj uvela dodatnu dozu nemira i podsjetila da svi moraju biti krajnje oprezni u političkom djelovanju i da niko ne smije dopustiti da o sudbini Srpske odlučuje Izetbegović i njemu slični.

Lider SP je istakao da je ova izjava bila dobar povod da opozicija u Srpskoj, a koja je vlast na nivou BiH, promijeni svoj stav nesaradnje sa institucijama Srpske i da prhvati poziv na sastanak sa vladajućom koalicijom.

„Još jednom su pokazali koliko su isključivi i koliko je štetno takvo djelovanje odbacivanjem institucija Srpske", rekao je Đokić.

On smatra da je takav sastanak neophodan jer se samo tako može izgraditi minimum zajedničkih stavova.

Đokić je poručio da niko nema pravo da bude toliko isključiv zbog nekog političkog utiska o nekome i nekoj politici i da je potrebno zajedničko djelovanje.

On je konstatovao da je značajno što su predstavnici opozicije upozorili zajedničke institucije u BiH da ne mogu djelovati bez Srpske, ali da to nije dovoljno, već da treba da sarađuju i sprovode stavove institucija Srpske.

„Očekujemo da budu lojalni Republici Srpskoj, a ne da tu lojalnost više pokazuju Izetbegoviću i nekim inostranim faktorima", zaključio je Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana