Ђокић: Изборни систем са бројним спорним тачкама

Срна
Ђокић: Изборни систем са бројним спорним тачкама

Бањалука - Предсједник Социјалистичке партије /СП/ Петар Ђокић оцијенио је да Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ јако споро објављује резултате избора, подсјетивши да је ова странка више пута била инцијатор идеје да се изврши реформа изборног система, који је крајње специфичан, као што је и сама БиХ.

"Невјероватно је да у БиХ имамо овакав изборни систем и да се изборни резултати морају чекати, да они на крају зависе од тога шта ће прогласити ЦИК кроз додатне видове бројања тог материјала који стиже из иностранства", рекао је Ђокић.

Према његовим ријечима, изборни систем у БиХ има више спорних тачака, а једна од њих су отворене листе, које најдиректније подстичу корупцију у земљи.

Ђокић сматра да је крајње вријеме да се отвори питање реформе изборног закона БиХ и да у том правцу треба постићи консензус свих политичких странака.

"Треба поједноставити изборни систем, наравно не гушити ниједан демократски стандард који смо постигли, али се у техничком смислу може пуно тога унаприједити", рекао је Ђокић.

Коментаришући изјаву лидера СДС-а Младена Босића да ће СДС почети разговоре у вези са формирањем нове скупштинске већине и нове владе Републике Српске са свим парламентарним странкама у Српској, осим са СНСД-ом, Ђокић је рекао да је СП подржава демократску могућност да сви разговарају са свима.

"Ми смо спремни да разговарамо и са њима и са нашим досадашњим и садашњим партнерима у Влади Српске. Цијеним да је дијалог, без обзира колико се о неким питањима политичке странке разликовале, неопходан у будућности и да он само може бити користан", рекао је Ђокић.

Он је истакао да је дијалог оквир за рјешавање кључних питања, подсјетивши да је СП у изборној кампањи истицала да је за Републику Српску, а и за укупне односе у БиХ и у региону у наредном периоду потребан дијалог кључних политичких актера о свим важним питањима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана