Дјевојчица из Грабовачке Ријеке код Братунца умрла,прекинута настава

Крстина Ћирковић, Данијела Стоканић
Дјевојчица из Грабовачке Ријеке код Братунца умрла,прекинута настава

Братунац - Четрнаестогодишња Слађана Николић из Грабовачке Ријеке код Братунца преминула је у четвртак увече у Универзитетском клиничком центру у Тузли од посљедица менингококне сепсе.

Директор братуначког Дома здравља Милијан Вујић рекао је да је дјевојчица у  веома тешком стању  и без свијести довезена у ту здравствену установу и потом хитно упућена у Општу болницу у Зворнику, а одатле у Тузлу.

- С обзиром на то да се ради о обољењу које је инфективно и опасно за особе које су биле у директном контакту са дјевојчицом, контактирали смо са епидемиологом, Регионалним епидемиолошким заводом и Дјечијим одјељењем у зворничкој болници, а након тога спровели неопходне мјере заштите дјеце и других особа које су биле у директном контакту са дјевојчицом. У оквиру тих мјера прегледано је око 60 људи. Послали смо љекарску екипу и у кућу преминуле дјевојчице, а друга екипа је на услузи осталима који су били у директном контакту с њом - рекао је Вујић.

Он је позвао родитеље да прате здравствено стање дјеце која су била у контакту са преминулом дјевојчицом и да се обавезно јаве у Дом здравља ако примијете да дијете има повишену температуру или друге симптоме болести.

Слађана Николић била је ученица деветог разреда Основне школе "Вук Караџић" у Братунцу у којој је у петак прекинута настава. Директор школе Андрија Млађеновић каже да су сви ученици враћени кућама и да је дјеци која су била у контакту са дјевојчицом савјетовано да се обрате породичним љекарима.

- Обављена је дезинфекција просторија школе. Пратићемо ситуацију и ако све буде у реду, наставићемо са радом у понедјељак - рекао је Млађеновић.

Менингококна сепса узрокована је бактеријом која улази у крв и изазива снажну упалну реакцију, а преноси се капљичним путем. Педијатар Бранислав Лолић каже да нема мјеста паници иако је ријеч о тешком обољењу.

- Менингококна сепса рјеђе се јавља од менингитиса и постоји разлика између та два обољења. Менингитис је само упала можданих овојница, док се менингококна сепса шири по цијелом организму и ријеч је о много тежем обољењу. Менингококну сепсу није лако открити јер почиње општим симптомима попут главобоље, температуре и запушеног носа. Тек када се јави упорно повраћање и главобоља, онда се сумња на менингитис, а да се то деси треба да прођу три или четири дана - казао је Лолић и додао да су овом обољењу највише изложене особе које имају ослабљен имуни систем.

Савјет љекара је прање руку и обраћање пажње на хигијену, провјетравање просторија и физичка активност.

- Родитељи чим примијете да дијете има респираторну инфекцију са повишеном температуром, не треба да га шаљу у вртић или школу - казао је Лолић.

Трагедија за трагедијом

Златан и Невенка Николић осим Слађане имају још петоро дјеце, а о овој породици "Глас Српске" је писао у октобру 2016. године када им је изгорјела кућа у Факовићима.

Захваљујући општини Братунац и хуманитарној организацији "Срби за Србе" лани су ријешили стамбено питање куповином куће у Грабовачкој Ријеци, али их је сада задесила још већа трагедија.

Менингококна сепса

Пренос

- капљичним путем, односно кијањем, кашљањем, директним додиром слине заражене особе

- није могућа зараза удисањем ваздуха

- за пренос бактерије углавном потребан дужи контакт са обољелим

Симптоми

-  висока тјелесна температура,

- умор

- хладни дланови и стопала

- повраћање

- дијареја

- бол у мишићима, зглобовима, прсима и стомаку

- у каснијим фазама болести јавља се и тамнољубичасти осип (тачкаста крварења)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана