Дјечак преминуо од вируса западног Нила?

Драгана Келеч
Дјечак преминуо од вируса западног Нила?

Бањалука - Шестогодишњи С. М. из Бањалуке преминуо је данас највјероватније од посљедица заразе вирусом "западног Нила".

Из Универзитетске болнице - Клиничког центра Бањалука је саопштено да је дјечак 7. августа примљен на Одјељење интензивне његе Клинике за дјечије болести због повишене температуре, повраћања, поремећеног стања свијести и понашања, а преминуо је данас у 1.20 часова.

Према ријечима начелника Клинике за дјечије болести Стојислава Коњевића, одмах по пријему пацијенту је урађена иницијална

обрада, а од почетка се сумњало на вирусни енцефалитис, због чега је по самом пријему узета серологија на вирусе.

- У току ноћи клиничко стање дјечака се погоршало па је стављен на респиратор,

а спроведене су и мјере реанимације. На урађеном ЦТ-у нађен је изражен дифузни едем мозга и пацијенту је укључена сва неопходна терапија - наводи се у саопштењуУниверзитетске болнице - Клиничког центра Бањалука.

Како истичу у овој установи, у даљем току лијечења пацијента дошло је до продубљивања коме и погоршања здравственог стања.

- На урађеном контролном ЦТ-у као и НМР-у се показало погоршање едема мозга и знаци мождане смрти - истакли су у Универзитетској болници - Клиничком центру Бањалука.

Нагласили су да је пацијент да нима био непромијењеног здравственог стања,

прикључен на апарате за дисање уз неопходну терапију, да би у ноћи између недјеље и понедјељка преминуо.

- Дјечак је претходно боравио на мору, гдје је заражен.

Ријеч је о спорадичном случају и не постоји опасност од епидемије јер болест није специфична за наше подручје. Западни Нил је вирус чији је вектор комарац, а превенција се састоји од заштите од убода комараца

који су преносиоци болести - истакли су у Универзитетској болници - Клиничком центру Бањалука.

Вирус "западног Нила" преноси се на људе уједом тиграстог комарца, а изазива енцефалитис, односно упалу мозга или менингитис, односно упалу мождане овојнице  или кичмене мождине.

У саопштењу је истакнуто да серолошким претрагама које су рађене у Универзитетској болници - Клиничком центру Бањалука није са сигурношћу потврђено да се ради о вирусу "западног Нила" него вирусно поријекло болести.

- Стање пацијента није до звољавало било какве даље вирусолошке претраге, а и због епидемиолошки малог ризика нису биле ни оправдане - истакли су у овој установи и додали да до сада ни су имали пријављених сличних случајева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана