Ђаци упијали тајне о настанку струје

Милијана Латиновић
Ђаци упијали тајне о настанку струје

Мркоњић Град - Обилазећи брану, генератор и турбину Хидроелектране “Бочац” у Мркоњић Граду ученици другог разреда бањалучке Основне школе “Бранко Ћопић” у петак су пажљиво упијали тајне о производњи електричне енергије.

Иако су пред њима још многе лекције, како школске, тако и оне животне, знају за великана Николу Теслу захваљујући коме имамо струју, а обилазећи постројења Хидроелектране “Бочац” видјели су мали дјелић тајне која покреће свијет. Њихова раздрагана лица и широм отворене очи упијали су сваку ријеч домаћина који су се трудили да им на најједноставнији начин дочарају како уз помоћ воде из Врбаса производе струју. Пажљиво су слушали о значају ријеке и колико је важно сачувати је од загађења.

- Сазнали смо како се вода претвара у електричну енергију. Видјели смо брану и како се вода испушта у Врбас - испричала је ученица другог три разреда Ања Петровић.

Осмијех са лица током обиласка хидроелектране није скидао ни њен друг из разреда Никша Мандић.

- Показали су нам како из једне велике чесме прска вода и то је било баш узбудљиво - рекао је Никша.

Учитељица Тања Грбић-Лаловић казала је да су на овај јединствени излет дошла 24 дјечака и дјевојчице.

- Завршили смо обавезни наставни план и програм и ово је идеална прилика да дјеца науче нешто ново, мимо школског градива. Иако је тек градивом за пети разред предвиђено учење о хидроцентралама и хидроелектранама, они већ сада знају шта се овдје производи - рекла је Грбић-Лаловић.

Истакла је да је ово изузетна прилика да основци науче и како да се понашају у аутобусу, али и на неком непознатом мјесту гдје долазе први пут без својих родитеља.

Управник Хидроелектране “Бочац” Младенко Ђаковић рекао је да им је задовољство да угосте ученике свих узраста који долазе жељни знања и уз безброј питања настоје докучити како се производи струја. Он је истакао да су организоване посјете дио друштвено-одговорног пословања предузећа.

- Дјеци је ово искуство за цијели живот, а с друге стране, нама је важно да се што више људи упозна о томе како хидроелектрана ради те да се разбију предрасуде о томе да изазива поплаве и утиче на глобално загријавање - рекао је Ђаковић.

Он је додао да су ђаци имали прилику да виде и како ради темељни испуст који служи за одмуљивање у ријетким приликама, а који је веома занимљив за посјетиоце јер фасцинантно изгледа.

Кајак и кану

Младенко Ђаковић је истакао да је Хидроелектрана “Бочац” у великој мјери друштвено одговорна у свом пословању, а то доказују и припреме за Свјетски куп у кајаку и кануу на дивљим водама.

- Тренутно регулишемо водостај за одржавање Свјетског купа. То је саставни дио нашег посла - рекао је Ђаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана