Дизање блокаде чека крај суђења Србима

Горан Маунага
Дизање блокаде чека крај суђења Србима

Бањалука - Министарство одбране БиХ не одустаје од блокаде приступа архиви Војске РС заинтересованима из Српске не дозвољавајући да она буде коришћена чак ни у научно-истраживачке сврхе и за потребе суђења, што буди сумњу да је циљ да она потраје док не буду окончани најважнији судски процеси Србима за ратне злочине.

Доказ о двоструким аршинима јесте несметан приступ ФБиХ архиви бившег Федералног министарства одбране.

Дозволу за приступ архиви протеклих година нису добили научни радници из РС, а одбијени су и захтјеви појединих тимова за одбрану хашких оптуженика. Министарство одбране није дозволило приступ архиви Војске РС ни за потребе одбране команданта Главног штаба Војске РС генерала Ратка Младића и бившег предсједника РС Радована Караџића којима се суди у Хашком трибуналу. Иако је недавно најављено консолидовање архивског материјала некадашњих ентитетских војски и министарстава одбране, приступ архиви Војске РС смјештеној у бањалучкој касарни "Козара" и даље је онемогућен.

Савјет министара БиХ и ентитетске владе су још 2008. године закључиле споразум о коначном располагању свим правима и обавезама на покретној имовини која ће и даље служити у одбрамбене сврхе. Према том споразуму статус архиве треба да буде накнадно регулисан анексом споразума. Влада РС је још у марту 2012. године потписала рјешење којим даје сагласност на анекс споразума о коначном располагању свим правима и обавезама на покретној имовини који дефинише статус архиве Војске РС, али он никада није реализован. Према том анексу, архиве прелазе у посјед ентитетских влада, али још се чекају исте одлуке Савјета министара БиХ и Владе ФБиХ.

Поред тога, Влада РС је 18. јануара 2007. године донијела закључак према којем архивска грађа Министарства одбране РС и Главног штаба Војске РС треба да буде предата Српској. Истовремено, на основу сличних аката које је усвојила Влада ФБиХ, омогућен је приступ ФБиХ архиви бившег Федералног министарства одбране, односно ратној архиви бивше Армије РБиХ и оне су у посједу Архива и Владе ФБиХ.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић каже да је индикативно што овај проблем још није ријешен јер тимови одбране оптужених припадника српског народа за ратне злочине због тога имају великих проблема.

- Приступ тој архиви је онемогућен одбрани српских оптуженика. Иако је још прије неколико година формирана радна група за рјешавање тог проблема, никад се није састала јер Министарство одбране БиХ то никад није иницирало упркос томе што је споразумом о располагању свим правима и обавезама на покретној имовини која служи за потребе одбране дефинисано рјешавање статуса те архиве. Ратна архива Војске РС треба да припадне институцијама РС које се баве архивским пословима, али је очигледно да у Министарству одбране БиХ не желе рјешавање тог питања или желе да га рјешавају послије окончању судских процеса кад та архива не буде више била толико неопходна као што је сада - каже Којић.

У Влади РС кажу да не постоји ниједан разлог да не буде спроведен закључак из 2007. године.

- Архивска грађа није потребна за несметано функционисање Оружаних снага БиХ. Она треба да буде предата РС као што је дефинисано у закључку - рекли су у Влади РС.

У Министарству одбране тврде да до ступања на снагу анекса споразума треба да буде примјењиван Закон о одбрани БиХ којим је забрањено располагање архивом. У овој институцији су истакли да архивска грађа и документација настала од 1992. до 1995. године није припремљена за јавно коришћење.

Радна група

Милорад Којић каже да је неопходно хитно рјешавање проблема приступа архиви Војске РС и да Министарство одбране БиХ сазове окупљање радне групе која је давно формирана.

- Захтјеви из РС за рјешавање тог проблема су стални, али је очигледна намјера одржавања садашњег статуса. То највише одговара бошњачким представницима јер Срби немају приступ тој архиви без одобрења Министарства одбране БиХ - рекао је Којић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана