Директору SIPA Горану Зупцу условно година затвора

Г.С. фото: klix.ba
Директору SIPA Горану Зупцу условно година затвора

Сарајево - Суд БиХ изрекао је данас директору Агенције за истраге и заштиту БиХ (SIPA) Горану Зупцу условну казну од једне године затвора због несавјесног рада у служби.

У пресуди се наводи да Зубац казну неће издржавати у затвору ако наредне двије године не почини ново кривично дјело.

Према одлуци Суда, Зубац је дужан да плати трошкове кривичног поступка, чији ће износ накнадно бити одређен.

Тужилаштво и одбрана имају рок од 15 дана да поднесу жалбе на одлуку суда.

Судија Мирсад Стрика навео је у образложењу пресуде да је суд ван сваке разумне сумње утврдио да је Зубац крив за несавјестан рад у служби, односно што није одговорио на захтјев Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ да ангажује Јединицу за специјалну подршку Сипе у спречавању насилних демонстрација 7. фебруара прошле године у Сарајеву.

Посљедица тих демонстрација су паљене неколико институција БиХ, због чега је дошло до имовинске штете веће од 10.000 КМ.

Стрика је рекао да је SIPA била дужна да сарађује са Дирекцијом и да јој пружи помоћ.

Према његовим ријечима, непостојање споразума између полицијских агенција не може бити оправдање за непружање помоћи, јер је постојала законска основа.

Драгиша Јокић, адвокат Зупца, најавио је да ће на ову одлуку Суда БиХ уложити жалбу, те да не жели да је коментарише док не добије писмени отправак и види образложење суда.

"Овдје је ријеч о примјени прописа. Суд је закључио да постоји одговорност, а ми тврдимо да не постоји", рекао је Јокић и истакао да није очекивао овакву пресуду.

Он каже да ова пресуда није правоснажна, односно када постане правоснажна онда ће бити испуњени услови за смјену Зупца.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић рекао је да је Тужилаштво задовољно пресудом, али не и висином казне.

Зубац је оптужен за несавјестан рад у служби, јер током насилних протеста испред зграде Предсједништва БиХ 7. фебруара прошле године није пружио тражену помоћ Дирекцији за координацију полицијских тијела.

Суд БиХ потврдио је 16. јуна прошле године оптужницу у којој се наводи да је Зубац као службено лице у институцијама БиХ, свјесним кршењем закона и других прописа, несавјесно поступио у вршењу дужности због чега је дошло до имовинске штете веће од 10.000 марака.

Суђење је почело 25. септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана