Директори јавних предузећа спремни да напусте фотеље

Маријана Миљић
Директори јавних предузећа спремни да напусте фотеље

Бањалука - Директори јавних предузећа у РС немају ништа против тога да буду смијењени ако фирме на чијем су челу ову годину заврше у минусу, али увјеравају да ће учинити све да се то не деси.

У супротном, неки од њих најављују да ће и сами поднијети оставке, а многи наглашавају да би поред њих из фотеља требало да "лети" и комплетна управа.

Предсједник РС Милорад Додик рекао је у недјељу да ће бити смијењени сви директори јавних предузећа која буду имала негативан пословни резултат на крају године, као и они који не поштују одлуке Владе Српске.

- То се односи на све челнике јавних предузећа, без обзира на то из које странке долазе - рекао је Додик.

"Поште РС" лани су добро пословале, али су прво полугодиште ове године завршиле у минусу од 1,08 милиона марака, а у овом предузећу истичу да тај губитак није из редовног пословања већ да је настао због судских пресуда, које се вуку још из 2005. године.

- Поштоваћемо олуку предсједника РС. Међутим, сви треба да имају у виду да јавним предузећима управљају управе, као колективни орган. За пословање није одговоран један човјек, већ комплетно руководство. Онда треба смијенити све, а не само директора - казала је директорица "Пошта" Јасминка Кривокућа.

Са њеним ставом слажу се и у "Шумама Српске", гдје такође истичу да за пословање одговара комплетна управа, а не само директор.

- Нећемо годину завршити у минусу. Остварићемо добит и до десет милиона марака. У сваком случају, подржавам најаву предсједника. Буду ли "Шуме Српске" пословале негативно, неће бити потребе да ме смјењују, већ ћу сам поднијети оставку - казао је директор "Шума РС" Ристо Марић.

"Електропривреда РС" је 2016. годину завршила са добити већом од пет милиона марака, а од десет зависних предузећа која послују у њеном саставу једино је Рудник и термоелектрана "Гацко" лани остварила губитак од 4,10 милиона КМ.

- То је само најава, али сматрам да сви челници јавних предузећа која послују негативно, ако су разлози за такав резултат неоправдани, треба да буду смијењени. Ми очекујемо позитиван резултат и на крају 2017. године - казао је директор "Електропривреде РС" Жељко Ковачевић.

Драган Савановић, вршилац дужности директора "Жељезница РС", предузећа које годинама послује са губитком, јуче није одговарао на наше позиве. Ово предузеће само у првој половини ове године пословало је са губитком од шест милиона КМ.

У Министарству саобраћаја и веза РС, под чијим окриљем се налази највише јавних предузећа, истичу да је евидентно да ће "Жељезнице" и ову годину завршити са минусом.

- Сва јавна предузећа која су у нашој надлежности пословала су позитивно, осим "Жељезница". Такво стање је и сада. "Жељезнице" смо изузели од смјена за прошлу годину, јер су у процесу реструктурирања и надам се да ће тако бити и ове године. Очекујем да ће сва остала јавна предузећа из наше надлежности пословати позитивно. Треба увести принцип одговорности у руковођењу предузећима и на крају године анализирати стање - казао је министар саобраћај и веза РС Неђо Трнинић.

Прошлу годину у минусу је завршио и Олимпијски центар "Јахорина", који је недавно добио новог директора Дејана Љевнајића. Он се јуче није јављао на телефон, а приликом именовања на ову функцију казао је да му је циљ подизање фирме на стабилне ноге. Коментар нисмо успјели да добијемо ни од челника јавних предузећа "Аутопутеви РС", "Путеви РС" и "Аеродроми РС".

Резултат пословања јавних предузећа у 2016. години

"Електропривреда РС"          +5,17 милиона КМ

"Шуме Српске"                      +4,80 милиона КМ

"Аеродроми РС"                    + 290.000 КМ

"Поште Српске"           + 25.537 км

"Жељезнице РС"                    - 29,94 милиона КМ

ОЦ "Јахорина"                       - 4,35 милиона КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана