Замјеник директора у Агенцији за форензику БиХ помагао у превари с некретнинама

Г. Маунага, Ж. Домазет
Замјеник директора у Агенцији за форензику БиХ помагао у превари с некретнинама

Сарајево - Замјеник директора Агенције за форензичка испитивања и вјештачења БиХ Сеад Хаџић ухапшен је због сумње да је помагао некадашњем министру унутрашњих послова РБиХ Алији Делимустафићу у преварама са некретнинама.

Хаџић је ухапшен у наставку акције "Правда", коју спроводе припадници Министарства унутрашњих послова РС и Федералне управе полиције (ФУП), а у којој су раније ухапшени Делимустафић и већи број његових сарадника.

Хаџић је ухапшен по налогу Тужилаштва Кантона Сарајево, а портпарол тог тужилаштва Азра Бавчић каже да је осумњичен за помање починиоцу након извршеног кривичног дјела. Према незваничним информацијама, Хаџић је осумњичен да је помагао Делимустафићу и осталим ухапшенима у акцији "Правда" приликом незаконитог књижења и продаје некретнина на особе које нису биле власници тих некретнина. Полицијске агенције су током истраге у више наврата документовале његове контакте са Делимустафићем и бившим судијом Општинског суда Сарајево Лејлом Фазлагић, која је такође осумњичена у истом случају. Истражни органи располажу сазнањима да је Хаџић годинама био у контакту са Делимустафићем.

Извор близак истрази казао је "Гласу Српске" да Хаџић је у првом наврату тражен на радном мјесту, али га тамо није било.

- Рекли су нам да је на боловању и ухапшен је ван радног простора. Претресене су и његове канцеларије на радном мјесту. Да не би узнемиравали раднике претрес просторија обављен је након радног времена и одатле је изузета документација - рекао је саговорник "Гласа Српске".

Делимустафић је ухапшен прије три мјесеца, а од сриједе се, одлуком Кантоналног суда у Сарајеву, брани са слободе. Кантонално тужилаштво најавило је да ће уложити жалбу због пуштања на слободу Делимустафића и других ухапшених.

- Уложићемо жалбу и поново доказати да је Кантонални суд у Сарајеву донио незакониту одлуку да пусти из притвора осумњичене Делимустафића, Лејлу Церић и Суаду Хаџић - каже Бавчићева.

Делимустафић је ухапшен у новембру 2016. у Источном Сарајеву, а означен је као вођа организоване криминалне групе која је незаконито књижила и вршила купопродају некретнина на подручју Кантона Сарајево. Они су осумњичени да су на основу фалсификоване документације укњижавали станове на себи одане људе, које су потом, посредством Делимустафићевих фирми које се баве прометом некретнина, продавали трећим лицима. Међу њиховим клијентима био је велики број арапских држављана.

Делимустафић је побјегао из БиХ након што је Кантонални суд Сарајево укинуо рјешење о његовом притвору, али је на основу међународне потјернице ухапшен у Хрватској и изручен БиХ.

Осим Делимустафића, Фазлагићеве, Караче и Церићеве у новембру је ухапшен и Јусо Шкријељ, који је био тјелохранитељ Алије Изетбеговића.

Сарајевска "Слободна Босна" је објавила да је Делимустафић свједочио у Тужилаштву БиХ о ратном злочину над припадницима ЈНА у Великом парку у Сарајеву и да је већ био купио авионске карте за супругу и себе за пут у Тајланд. Делимустафић је у јавности оптуживан и за покушај државног удара за вријеме Алије Изетбеговића. Повезиван је и са шверцом оружја, ратним профитерством и другим криминалним радњама. Оснивач је некадашње специјалне јединице МУП-а РБиХ "Шеве", којој се приписују бројни ратни злочини и политичка убиства.

Именовање

Савјет министара БиХ именовао је Сеад Хаџића у децембру 2015. године на позицију замјеника директора Агенције за форензику БиХ. Прије тога је био запослен у Министарству безбједности БиХ. Из Агенције за форензичка испитивања и вјештачења у петак се нису оглашавали због његовог хапшења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана