Direktor i suvlasnik firme “Konsalting” iz Banjaluke prijavljeni tužiocu zbog izvlačenja novca

Nebojša Tomašević
Direktor i suvlasnik firme “Konsalting” iz Banjaluke prijavljeni tužiocu zbog izvlačenja novca

Banjaluka - Direktor firme “Konsalting” iz Banjaluke Srđan Praštalo (38) i njen suvlasnik advokat Milan Malešević (38) iz Gradiške osumnjičeni su da su malverzacijama putem pozajmica, fiktivnog zastupanja i zakupa prostora oštetili to preduzeće za 50.460 KM.

Policijska uprava Banjaluka podnijela je protiv Praštala i Maleševića izvještaj banjalučkom Okružnom javnom tužilaštvu zbog pomenutih malverzacija. Prijavom ih terete da su zajedno počinili tri krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, dok je Praštalu na teret stavljeno da je sam počinio još dva ista djela, a Malešević je osumnjičen i za falsifikovanje isprave.

Prema nezvaničnim informacijama, Praštalo je od 2013. do 2018. godine nezakonito i bez saglasnosti trećeg člana skupštine “Konsaltinga” produžio rok Maleševiću za vraćanje beskamatnih pozajmica. Riječ je o 21.800 KM, koje je advokat pozajmio od firme i nikad nije vratio.

- Praštala terete i da je omogućio Maleševiću da firmi “Konsalting” ne plaća zakup prostorija za svoju advokatsku kancelariju. Na taj način su oštetili preduzeće za 10.464 KM. Praštalo je Maleševiću za navodno zastupanje trećih lica i pravno savjetovanje nezakonito u više navrata isplatio ukupno 9.550 KM iako za neke poslove nije naveden ni osnov plaćanja - kazao je izvor blizak istrazi.

Prema njegovim riječima, Praštala policija tereti da je iz kase “Konsaltinga” platio registraciju i osnivanje firme “Biznis softver solušn” te da je iz kase preduzeća, čiji je direktor od januara do jula 2017. godine isplatio banjalučkom restoranu 7.696 KM na ime ugostiteljskih usluga iako nije imao pravo na to. Maleševića terete da je samostalno sačinio pet lažnih faktura na iznos od 10.600 KM i uputio ih firmi “Konsalting” i od njih naplatio novac.

Malešević je istakao da na osnovu saopštenja policije jedino može reći da se radi o običnim glupostima i baljezgarijama.

- Te gluposti su plod neprofesionalnosti postupajućeg policijskog službenika M. D. Vjerujem da će prijava biti odbačena. Ukoliko je tužilac prihvati, na sudu ću dokazati nevinost, a nadam se da za to neće biti potrebe i da će biti obustavljena istraga - rekao je Malešević.

Komentar Praštala, koji je 2012. godine bio kandidat za gradonačelnika Banjaluke, nismo uspjeli da dobijemo jer se nije javljao na brojne telefonske pozive.

Prijavljeni tandem je i ranije punio novinske stupce. Praštalo se 2016. godine našao na optuženičkoj klupi zbog sumnje da je nesavjesnim poslovanjem, u vrijeme dok je bio direktor društva za upravljanje investicionim fondovima “Aktiva invest”, oštetio investicioni “VB fond” za 436.000 KM, ali je zajedno sa tri saradnika oslobođen optužbi. Policija je protiv Maleševića podnosila prekršajnu prijavu zbog napada na više policajaca, ali je i on oslobođen odgovornosti. Malešević je tada tvrdio da ga je brutalno pretuklo 12 policajaca tokom racije u Gradišci u julu 2016. godine.

Osnivanje nove firme

Policija tereti Srđana Praštala i da je osnovao novu firmu “Vela konsalting” i sve klijente i radnike iz preduzeća “Konsalting” preveo u to preduzeće.

Tim postupcima je, kako je navedeno u izvještaju tužilaštvu, prekršio menadžerski ugovor i Zakon o privrednim društvima, a firmu “Konsalting” ostavio bez radnika i klijenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana