Директор и начелник напумпали цијену за пријем објекта затвора

Горан Маунага
Директор и начелник напумпали цијену за пријем објекта затвора

Сарајево - Запослени у Унис институту за екологију, заштиту на раду и заштиту од пожара из Источног Сарајева поднијели су Тужилаштву БиХ кривичну пријаву против директора тог института Ђорђа Милишића и начелника општине Источна Илиџа Маринка Божовића, које оптужују за покушај незаконитог присвајања више од 350.000 марака у поступку техничког пријема зграде државног затвора у Војковићима, сазнаје "Глас Српске".

Запослени у Унис институту приложили су Тужилаштву БиХ и доказе за то, односно документа и снимке, а већ су дали и изјаве тужиоцу којем је тај случај додијељен.

- Њихова намјера је да путем директног споразума посао техничког пријема државног затвора буде додијељен Унис институту по цијени од 350.000 КМ, иако је реална цијена тог посла 35.000 марака - наведено је у допису који је у посједу "Гласа Српске" и који је уз пријаву прослијеђен Тужилаштву и другим надлежним институцијама БиХ.

У пријави пише и да је неколико фирми понудило општини Источна Илиџа обављање техничког пријема затвора по повољним цијенама и да све испуњавају услове за тај посао, али да је ипак одлучено да путем директног споразума посао буде повјерен Унис институту по десет пута вишој цијени.

- Понуде тих фирми крећу се од 10.000 до 35.000 марака. Како и зашто посао додјељују Унис институту који је дао понуду са највишом цијеном? Директор Милишић врши притисак на раднике да направе калкулације за технички пријем објекта затвора у којем морамо да обрачунавамо да је цијена рада једног инжењера већа од 15.000 марака, што је сулудо. Истовремено, ми у Унис институту примамо 600 марака мјесечно, а мањи дио на руке - наведено је у допису.

Радници тврде и да поступак избора фирме за технички пријем државног затвора треба да буде обављен путем јавног позива и да главни критеријум треба да буде најповољнија понуда.

- Надамо се да Тужилаштво БиХ неће бити дио криминалне групе која има намјеру да путем инжењера запослених у Унис институту, који примају минималац, опере велики новац под изговором хитноће посла - закључили су радници Унис института у допису Тужилаштву.

Општина Источна Илиџа је за технички пријем зграде прво одредила цијену од 50.000, а само мјесец прије обављања посла накнаду коју треба да плати Министарство правде БиХ повећала на 526.000 марака. Од тога 70 одсто треба да иде Унис институту, а 30 одсто општини.

Министарство правде БиХ, односно Јединица за имплементацију пројекта изградње Завода за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ жалила се на одлуку општине Источна Илиџа. Жалба је упућена Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, које ју је одбацило уз образложење да одлука о трошковима није управни акт, због чега не може бити предмет разматрања у другостепеном поступку.

Министарство правде БиХ поднијело је потом тужбу Окружном суду у Источном Сарајеву, који је недавно донио одлуку којом је наложио Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС да у управном поступку поново разматра жалбу.

У одлуци суда наведено је да је општина Источна Илиџа одлуку о енормном повећању цијене техничког пријема зграде затвора донијела мимо правилника о вршењу техничког прегледа објекта који је донио министар за просторно уређење и грађевинарство РС.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић рекао је да је питања која смо му послали прослиједио у процедуру, али одговори на њих јуче нису стигли. Милишић је казао да не жели да даје изјаве, а Божовић се није јављао на телефон.

Сукоб интереса

Унис институт за екологију, заштиту на раду и заштиту од пожара из Источног Сарајева је и у сукобу интереса, јер је учествовао у изградњи затвора.

Директор Јединице за имплементацију пројекта изградње затвора Зоран Башић рекао је да је Унис институт био ангажован током градње затвора као подизвођач радова и да је зато у сукобу интереса у процесу техничког пријема објекта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана