Direktor SIPA-e odbacio krivicu

Srna
Direktor SIPA-e odbacio krivicu

Sarajevo - Direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/ Goran Zubac izjasnio se danas pred Sudom BiH da nije kriv po optužnici Tužilaštva BiH koja ga tereti za nesavjestan radu u službi.

Dragiša Jokić, branilac Zupca, rekao je novinarima nakon današnjeg ročišta da je ovakvim izjašnjenjem okrivljenog pokazan odnos prema ovom predmetu.

On nije želio ništa više reći o ovom slučaju, navodeći da će sve biti izneseno tokom sudskog procesa.

Sudija za prethodno saslušanje Mediha Pašić najavila je da će glavni pretres u predmetu protiv Zupca biti zakazan u zakonskom roku od 30 do 60 dana.

Tužilaštvo BiH podiglo je junu optužnicu protiv direktora SIPA-pe Gorana Zupca za nesavjestan rad u službi, koju je Sud BiH potvrdio 16. juna.

U optužnici se Zupcu na teret stavlja da tokom februarskih protesta nije odgovorio na zahtjeve za pomoć u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH, te da je odbio angažovati specijalnu jedinicu SIPA-pe.

Optužnica u ovom predmetu podignuta je nakon tri i po mjeseca istrage u vezi s inkriminisanim događajem.

Iz SIPA-pe su u dopisima Savjetu ministra BiH ukazivali da je ova policijska agencija izložena stalnim nezakonitim i tendecioznim pritiscima Tužilaštva BiH, odnosno pojedinih tužilaca Tužilaštva koji izlaze iz okvira zakonom utvrđenih nadležnosti.

U istom dopisu SIPA-pe se navodi da je Tužilaštvo BiH ishitreno i tendenciozno pokrenulo istragu, a zatim i podiglo optužnicu protiv direktora Zupca, iako je svjesno da ova agencija nije imala zakonsku nadležnost za bilo kakvo postupanje u konkretnom slučaju.

Pokretanje istrage rezultiralo je i odlukom zamjenika ministra bezbjednosti BiH Mladen Ćavara da se Zupcu uskrati pristup tajnim podacima.

Zubac je uputio 1. avgusta žalbu Savjetu ministara i Ministarstvu bezbjednosti BiH protiv tog rješenja za koje je tražio da se oglasi ništavnim ili poništi kao nezakonito.

U žalbi u koju je Srna imala uvid, između ostalog, ističe se da su nezakonitim postupanjem tužilac Tužilaštva BiH Miroslav Marković i zamjenik ministara bezbjednosti Mladen Ćavar uzrokovali štetu za koju je odgovorna BiH.

"Svojim postupanjem Tužilaštvo BiH prouzrokovalo je štetu ne samo meni kao pojedincu nego i BiH. Ova šteta je očita ne samo nanošenjem štete mom ugledu i časti, nego i ugledu SIPA-pe. Ovakvim pustupanjem je Tužilaštvo BiH ozbiljno ugrozilo bezbjednost BiH", navodi Zubac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana