Direktor RAK-a neće biti imenovan ovog mjeseca

Srna
Direktor RAK-a neće biti imenovan ovog mjeseca

Sarajevo - Ministra komunikacija i transporta BiH Damir Hadžić iz SDP-a BiH vjeruje da ovog mjeseca neće doći do imenovanja direktora Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

"Nisam optimista da će doći do rješavanja ovog pitanja, pogotovo ne na način kako su to neki najavljivali ili to očekuju", rekao je Hadžić novinarima u sarajevu nakon sjednice Savjeta ministara BiH na kojoj je odlučeno da imenovanja i raspisivanje konkursa budu ostavljena za narednu ili neku od narednih sjednica.

On tvrdi da je "više nego evidentno da bi imenovanjima došlo do narušavanja nacionalnog balansa".

Hadžić smatra da je razlog za skidanje sa dnevnog reda ove dvije tačke to što ministri iz Republike Srpske nisu prihvatili da se ide u proceduru raspisivanja konkursa za sve direktore agencija i institucija kojima su istekli mandati.

"Kada je riječ o imenovanjima u najvećem broju slučajeva nije bilo saglasnosti oko toga koji bi ljudi na koje pozicije trebalo da dođu", tvrdi Hadžić.

Govoreći o procesu digitalizacije u BiH, o čemu je bilo riječi na sjednici Savjeta ministara, Hadžić je rekao da je na današnjem sastanku sa direktorima sva tri javna emitera u BiH postignut dogovor, kojim je precizirano da će od 22. do 26. septembra biti potpisan sporazum o implementaciji prve faze digitalizacije i dodijeljene dozvole za rad javnim servisima.

Prema njegovim riječima, ova dokumenta potpisuju direktori i Upravni odbori javnih servisa, te on kao vođa projekta.

"Nakon toga i u skladu sa zaključkom sa današnje sjednice Savjeta ministara BiH, ući ćemo u drugu fazu realizacije digitalizacije u BiH, takozvanu žBž fazu, kojom ćemo pokriti najveću teritoriju BiH u odnosu na tri velka centra koja su obuhvaćena prvom fazom", rekao je Hadžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana