Direkcija za civilno vazduhoplovstvo na radaru politike

Veljko Zeljković
Direkcija za civilno vazduhoplovstvo na radaru politike

Sarajevo - Usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o vazduhoplovstvu BiH, stvoreni su svi zakonski uslovi da se na čelo još jedne strateške institucije, kao što je Direkcija za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA), postavljaju politički podobni, a ne stručni kadrovi.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Dušanka Majkić pojašnjava da prema usvojenim izmjenama i dopunama generalni direktor Direkcije i njegovi zamjenici od sada više nemaju status rukovodećih državnih službenika, te će biti birani u dogovoru političkih partija, koje participiraju vlast na nivou BiH.

- Nije bilo slučajno što je rukovodstvo Direkcije do sada bilo izuzeto iz imenovanja na mandatni period, jer u BiH ima vrlo malo stručnjaka koji bi mogli voditi BHDCA - istakla je Majkićeva dodajući da je sve obavljeno bez obavljenih stručnih konsultacija.

Kako je pojasnila, Parlament BiH je na prijedlog SDS-a, prvo na sjednici Predstavničkog doma 31. januara, a onda i sjednici Doma naroda 17. aprila usvojio odredbe kojima se generalni direktor BHDCA i njegovi zamjenici ubuduće imenuju u skladu sa Zakonom o ministarskim imenovanjima, imenovanjima Savjeta ministara i drugim imenovanjima BiH.

Rukovodna struktura će se birati na period od četiri godine, sa mogućnošću produženja na još jedan mandat. Takođe, što nije bio slučaj do sada, generalni direktor i njegovi zamjenici će za svoj rad direktno odgovarati Savjetu ministara BiH.

Poslanik SNSD-a Staša Košarac, koji je jedno vrijeme učestvovao u radu Komisije Predstavničkog doma za saobraćaj i komunikacije u ovom sazivu, naglašava da je čitav ovaj slučaj samo farsa, iza koje stoji Savez za promjene.

- Prvo su predložili izmjene i dopune zakona, a sad očekuju da na čelno mjesto ove Direkcije bude imenovan njihov čovjek. Javni oglas koji Savjet ministara, odnosno Ministarstvo komunikacija i transporta, treba da raspiše nakon što su prošle ove izmjene i dopune zakona, biće samo forme radi. Ne bi me čudilo da se već zna ime novog direktora - naglašava Košarac.

Nakon što je početkom ove godine generalni direktor BHDCA Đorđe Ratkovica otišao u penziju, koji je na ovoj funkciji bio od 2006, godine, na njegovo mjesto je kao vršilac dužnosti imenovan Željko Travar, kadar PDP-a, inače pravnik po profesiji.

Član Komisije Predstavničkog doma za saobraćaj i komunikacije Momčilo Novaković, s druge strane, smatra da se sa ovim izmjenama i dopunama zakona trebalo i ranije ići, jer su dosadašnja zakonska rješenja omogućavala da direktor i njegovi zamjenici na tim funkcijama ostanu neograničeno, te da za svoj rad nikome ne odgovaraju.

- U svim drugim institucijama rukovodeći kadar se bira na mandatni period, a u BHCDA smo sve donedavno imali situaciju da su oni na tim pozicijama mogli ostati i do penzije. Mislim da niko nije zaslužio da bude toliko zaštićen - mišljenja je Novaković. On ističe da ne vidi ništa sporno ni u činjenici, što bi nakon raspisivanja javnog oglasa od strane resornog ministarstva, na mjestu novog direktora mogla doći osoba iz političkog miljea i koja nema dodirnih tačaka sa avijacijom i kontrolom letenja.

- Bitno je da na to mjesto dođe odgovorna osoba, menadžer koji će da posloži stvari u Direkciji, jer mislim da u ovoj instituciji ima dovoljno stručnog kadra koji može da iznese svaki posao. Nažalost, Direkcija je u proteklom periodu propustila da se na vrijeme pripremi, što je dovelo do toga da smo samo tokom prošle godine zbog neuspostavljanja potpune kontrole vazdušnog saobraćaja u BiH, izgubili oko 27 miliona maraka - kaže Novaković dodajući da se nada da će novo rukovodstvo uspjeti da riješi sve ove probleme.  

Bez odgovora

Do zaključenja ovog broja nismo uspjeli saznati šta o svemu misle bivši generalni direktor BHDCA Đorđe Ratkovica, ali ni sadašnji vršilac dužnosti Željko Travar, jer se nisu javljali na telefon.

Nismo dobili odgovor ni iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH, pa smo ostali uskraćeni za informaciju kada će biti raspisan javni oglas za izbor novog generalnog direktora BHDCA i njegovog zamjenika, te koje uslove će budući direktor morati ispunjavati. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana