Direkcija napamet tražila pomoć SIPA

Željka Domazet
Direkcija napamet tražila pomoć SIPA

Sarajevo - Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH obavijestila je Agenciju za istrage i zaštitu BiH (SIPA) o nemirima pred zgradom Predsjedništva BiH tek kada je nasilje eskaliralo.

Rekli su to svjedoci koji su u petak dali iskaz na suđenju direktoru SIPA Goranu Zupcu, ali nisu znali da kažu ni na osnovu kojeg akta je SIPA poslata depeša iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela. U svojstvu svjedoka Tužilaštva BiH iskaze su dali i unakrsno ispitani radnici Direkcije Ermin Kadrić, Jasmin Bajrović, Edib Numanović, Miroslav Škobo i Mladen Bjelaković.

Tužilaštvo BiH tereti Zupca za nesavjestan rad u službi, jer tokom nasilnih protesta 7. februara nije uputio specijalce SIPA da zaštite zgradu Predsjedništva BiH koja je zapaljena. Specijalci nisu angažovani jer zakon propisuje da to može zatražiti jedino Tužilaštvo BiH, ali takav zahtjev u SIPA nije stigao, što su potvrdili i neki od dosadašnjih svjedoka.

Kadrić je rekao da je u SIPA proslijedio depešu sa oznakom "veoma hitno", koja nije bila potpisana, jer je tadašnji direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Himzo Selimović "bio vani". On je naveo da je depešom zatražena pomoć, jer je došlo do ugrožavanja zgrade Predsjedništva BiH.

- Depešu je sačinio kolega Numanović na osnovu telefonskog razgovora sa Selimovićem. Ja sam je proslijedio, a kolega Blažan Trgić, koji se telefonom čuo sa kolegom iz SIPA, prenio je da oni neće poslati svoju jedinicu - rekao je Kadrić.

Na pitanje Zupčevog advokata Dragiše Jokića kojim je aktom regulisano slanje depeše, Kadrić je rekao da ne zna i da nije napravljen pravilnik o tome. Jokić je konstatovao i da se u ovakvim depešama "veoma hitno" navodi kada je riječ o agresiji na državu.

Numanović, tadašnji šef operativnog dežurstva je kazao da mu je pretpostavljeni usmeno naredio da ostvari komunikaciju sa policijskim agencijama.

- Telefonom sam kontaktirao sa operativnim dežurnim u Federalnoj upravi policije i oni su mi rekli da nisu angažovani. U MUP-u Sarajevskog kantona su kazali da oni jesu. Direktor Selimović mi je izdiktirao šta da napišem u depeši. Otišao sam u kriptoteku u kojoj sam napisao da je Predsjedništvo ugroženo i da je potrebno angažovati jedinicu za Specijalnu podršku - kazao je Numanović.

Dodao je da je ta depeša SIPA poslata u 17.10 časova.

- Dobili smo potvrdu da je depeša stigla i da jedinica neće biti angažovana - kazao je Numanović i dodao da je razgovarao i sa tadašnjim rukovodiocem Specijalne jedinice SIPA Mirsadom Vilićem i da mu je on rekao da nemaju naredbu da ta jedinica bude angažovana.

Bjelaković je promijenio iskaz koji je ranije dao Tužilaštvu BiH, pa je u sudnici rekao da je pred zgradu Predsjedništva stigao u 16.40 časova, a ne dva sata ranije, kako je prije izjavio. Rekao je da je tamo došao bez plana i da ne zna da li je neko drugi sačinio plan.

Njegov kolega Škobo je kazao da je tada bio pomoćnik komandira za obezbjeđenje VIP ličnosti u Direkciji i da ga je između 14 i 15 časova pozvao šef Relja Kovač i da mu je saopštio da su u toku protesti i da su nemiri eskalirali.

- Moja jedinica broji 100 ljudi, ali neki od njih su imali slobodne dane. Taj dan je angažovano 14 ljudi. Oko 18.30 časova kada smo došli preko Vraca sve je već bilo završeno - rekao je Škobo.

Naredno ročište zakazano je za 14. novembar, kada će biti saslušano još pet svjedoka Tužilaštva BiH.

Raniji svjedoci

Dosadašnji svjedoci Tužilaštva BiH koji su dali iskaze uglavnom su potvrdili da SIPA nije imala naredbu Tužilaštva BiH da djeluje, te da je o svemu obaviještena tek kada je skoro sve bilo gotovo.

Fahrudin Radončić, koji je u to vrijeme bio ministar bezbjednosti BiH, rekao je u sudnici da ne bi ni zvao SIPA da je znao da je Federalna uprava policije napravila krizni štab 6. februara.

- Onaj ko napravi krizni štab odgovara za rasplet situacije - kazao je Radončić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana