Direkcija kasno poslala pomoć

Željka Domazet
Direkcija kasno poslala pomoć

Sarajevo - Pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, koji su obezbjeđivali zgradu Predsjedništva BiH za vrijeme nasilnih protesta 7. februara, rekli su u petak u Sudu BiH da im je pomoć iz Direkcije stigla prekasno i da nisu imali odgovarajuću opremu niti bilo kakvu mogućnost da odbrane zgradu, koja je na kraju zapaljena.

Pet pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela saslušano je u svojstvu svjedoka Tužilaštva BiH u predmetu koji se vodi protiv direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Gorana Zupca. On je optužen jer na poziv Direkcije nije angažovao Specijalnu jedinicu SIPA. Zakonom je, međutim, propisano da angažman specijalaca SIPA može zatražiti samo Tužilaštvo BiH, ali iz te institucije on nije stigao.

Svjedoci su konstatovali da pripadnici Direkcije nisu mogli odbraniti zgradu jer nisu imali ni opremu ni sredstva da razbiju 1.500 do 2.000 demonstranata. Načelnik Odjeljenja za obezbjeđenje objekata Ivica Bošnjak je rekao da je na obezbjeđenju zgrade Predsjedništva bilo 69 ljudi, kako je predviđeno planom obezbjeđenja u kriznim situacijama.

- Kako su stvari izmicale kontroli, kontaktirao sam sa pomoćnikom direktora Direkcije Seadom Šarićem i direktorom Himzom Selimovićem da nam pruže pomoć jer taj broj koji smo imali nije bio dovoljan. Pomoć sam tražio od 14.20 časova. Nikada konkretan odgovor nisam dobio. Rekli su mi da su u kontaktu, a pojačanje mi je stiglo tek poslije 18 časova - istakao je Bošnjak i dodao da je to bilo prekasno.

Komandir jedinice za intervencije i podršku u Direkciji Radenko Čvoro rekao je da se bez pomoći nije mogla odbraniti zgrada.

- Tek kada je stigla Specijalna jedinica Federalne uprave policije (FUP) zaštićeno je Predsjedništvo, jer su oni imali odgovarajuću opremu - rekao je Čvoro.

Pomoćnik komandira jedinice za intervencije i podršku u Direkciji Semir Kavaz je rekao da je ušao u zgradu koja je već bila zapaljena.

- Javio sam komandantu da nam pomogne. Povratni odgovor nisam dobio, a pomoć smo dočekali kada se sve već bilo smirilo. Kada sam izašao iz Predsjedništva, vidio sam specijalce FUP-a - rekao je Kavaz.

Zupčev branilac Dragiša Jokić istakao je da su svjedoci kazali da nemaju opremu za razbijanje demonstracija, te ustvrdio da takvu opremu nema ni SIPA. Naglasio je da se ne slažu brojke koje su iznijeli svjedoci Tužilaštva sa brojkom koju je dao bivši direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Selimović.

- Selimović je tvrdio da je na objektu bilo angažovano 49 ljudi prema planu, a svjedoci da ih je bilo 69 - naglasio je Jokić.

Snimci

Naredno ročište zakazano je za 28. novembar, kada će biti saslušani novi svjedoci Tužilaštva BiH i prikazani snimci koje je priložilo Tužilaštvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana