Дирекција касно послала помоћ

Жељка Домазет
Дирекција касно послала помоћ

Сарајево - Припадници Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, који су обезбјеђивали зграду Предсједништва БиХ за вријеме насилних протеста 7. фебруара, рекли су у петак у Суду БиХ да им је помоћ из Дирекције стигла прекасно и да нису имали одговарајућу опрему нити било какву могућност да одбране зграду, која је на крају запаљена.

Пет припадника Дирекције за координацију полицијских тијела саслушано је у својству свједока Тужилаштва БиХ у предмету који се води против директора Агенције за истраге и заштиту (SIPA) Горана Зупца. Он је оптужен јер на позив Дирекције није ангажовао Специјалну јединицу SIPA. Законом је, међутим, прописано да ангажман специјалаца SIPA може затражити само Тужилаштво БиХ, али из те институције он није стигао.

Свједоци су констатовали да припадници Дирекције нису могли одбранити зграду јер нису имали ни опрему ни средства да разбију 1.500 до 2.000 демонстраната. Начелник Одјељења за обезбјеђење објеката Ивица Бошњак је рекао да је на обезбјеђењу зграде Предсједништва било 69 људи, како је предвиђено планом обезбјеђења у кризним ситуацијама.

- Како су ствари измицале контроли, контактирао сам са помоћником директора Дирекције Сеадом Шарићем и директором Химзом Селимовићем да нам пруже помоћ јер тај број који смо имали није био довољан. Помоћ сам тражио од 14.20 часова. Никада конкретан одговор нисам добио. Рекли су ми да су у контакту, а појачање ми је стигло тек послије 18 часова - истакао је Бошњак и додао да је то било прекасно.

Командир јединице за интервенције и подршку у Дирекцији Раденко Чворо рекао је да се без помоћи није могла одбранити зграда.

- Тек када је стигла Специјална јединица Федералне управе полиције (ФУП) заштићено је Предсједништво, јер су они имали одговарајућу опрему - рекао је Чворо.

Помоћник командира јединице за интервенције и подршку у Дирекцији Семир Каваз је рекао да је ушао у зграду која је већ била запаљена.

- Јавио сам команданту да нам помогне. Повратни одговор нисам добио, а помоћ смо дочекали када се све већ било смирило. Када сам изашао из Предсједништва, видио сам специјалце ФУП-а - рекао је Каваз.

Зупчев бранилац Драгиша Јокић истакао је да су свједоци казали да немају опрему за разбијање демонстрација, те устврдио да такву опрему нема ни SIPA. Нагласио је да се не слажу бројке које су изнијели свједоци Тужилаштва са бројком коју је дао бивши директор Дирекције за координацију полицијских тијела Селимовић.

- Селимовић је тврдио да је на објекту било ангажовано 49 људи према плану, а свједоци да их је било 69 - нагласио је Јокић.

Снимци

Наредно рочиште заказано је за 28. новембар, када ће бити саслушани нови свједоци Тужилаштва БиХ и приказани снимци које је приложило Тужилаштво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана