Diplomatska blokada Dodika nemoguća, jer ima podršku Rusije i Kine

Srna
Diplomatska blokada Dodika nemoguća, jer ima podršku Rusije i Kine

Beograd - Analitičar iz Beograda Željko Cvijanović ocijenio je neće uspjeti namjere da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik bude stavljen u diplomatsku blokadu, jer je očigledna podrška Rusije, Kine, ali i "tiha podrška" nekih evropskih zemalja.

Cvijanović je istakao da "svijet više nije onakav kakav je bio prije 20 ili 25 godina i da se vidi nastojanje da se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik stavi u jednu ozbiljnu diplomatsku blokadu".


"Vjerujem da to neće uspjeti. Ta vjera prosto nije neutemeljena na stvarima koje se događaju. Očigledna je podrška Rusije, Kine, a mislim da ima tihu podršku i nekih evropskih zemalja", rekao je novinarima Cvijanović, koji je učestvovao u beogradskom Medija centru na skupu o temi "Republika Srpska između rata i mira".

On je naveo da je u toku pokušaj destabilizacije cijelog regiona i da se fokus te destabilizacije stavlja na Republiku Srpsku, odnosno na odnose Srba i muslimana-Bošnjaka.

Drugim riječima, rekao je Cvijanović, kompletno zapadno redefinisanje regiona, očigledno treba da počne iz BiH.

"To je veoma opasna situacija, koja u nekom narednom periodu može da zaprijeti mnogo ozbiljnijom revizijom Dejtonskog sporazuma od one koju smo imali do sada", rekao je Cvijanović.

On je naveo da je Dejtonski sporazum još ono što je bio 1995. godine, odnosno ona tanka linija na kojoj je moguće uspostaviti mir te da "lijevo i desno od njega postoje velike opasnosti od rata".

"Onda moramo konstatovati da je Republika Srpska ugrožena i da se nalazi u velikoj opasnosti. Ta opasnost je danas politička, ali sutra može da bude i neka druga. Tako da prijetnje, u svakom slučaju, postoje", rekao je Cvijanović.

On je ocijenio da je ovo situacija u kojoj zaista vrijedi balansirati i boriti se za ono što Republika Srpska zahtijeva.

"Vrlo je bitno da nijedan zahtjev Republike Srpske, ne samo ovaj današnji, nego ni oni od prije 20 godina, nisu ugrožavali, niti dovodili u nezgodan položaj nijedan drugi narod u BiH. Nažalost, ne možemo reći da postoje i suprotne tendencije", rekao je Cvijanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana