Diplomatija u haosu, niko ne nudi rješenja

  Diplomatija u haosu, niko ne nudi rješenja 15.12.2017 11:53 | Vedrana Kulaga

Sarajevo - Privremena istražna komisija za analizu spoljnopolitičkog statusa, diplomatsko-konzularne mreže (DKP) i rada Ministarstva inostranih poslova BiH mogla bi da ostane mrtvo slovo na papiru jer ni nakon dva mjeseca od javnog saslušanja šefa diplomatije Igora Crnatka nije bilo sjednice niti su usvojeni bilo kakvi zaključci.

Istražnu komisiju formirao je Dom naroda Parlamenta BiH u aprilu ove godine, a do prvih konkretnih koraka došlo je tek 18. oktobra kada je održano javno saslušanje Crnatka. Tada je najavljeno da će komisija sačiniti zapisnik i sa prikupljenim informacijama ga dostaviti Domu naroda.

Član Komisije Mario Karamatić iz HSS-a potvrdio je da se nisu sastajali od saslušanja ministra i da nije poznato kada će biti naredna sjednica. Ističe da komisija mora završiti povjereni zadatak i usvojiti zaključke kakvi god da oni bili.

- Svoj stav, koji je kritički prema radu Ministarstva inostranih poslova i predstavništava u svijetu, iznijeću kada dobijem zaključke. Ne znam zašto se komisija nije sastajala. Očekivao sam da će se to desiti ovih dana barem da usaglasimo zaključke, ali još ništa nema od toga. Trebalo bi da bude još jedna sjednica Doma naroda u vezi sa budžetom institucija za iduću godinu, ali sve zavisi i da li će taj akt proći u Predstavničkom domu - rekao je Karamatić.

On se plaši da bi i ova komisija mogla doživjeti sudbinu kao i mnoge prije nje koje su ugašene bez obavljenog posla.

- Ako neko hoće da nešto ne riješi, formira se komisija s tim da je ovo obaveza i Doma naroda, jer je na osnovu njihovog zaključka i formirana. Imamo još godinu, valjda ćemo se u tom periodu sastati - rekao je Karamatić i dodao da bi član komisije Bariša Čolak iz HDZ-a BiH, koji je predsjedavao posljednjoj sjednici, trebalo da zakaže novu.

Čolak nije odgovarao na telefonske pozive.

Stručna javnost i veliki broj parlamentaraca na nivou BiH su saglasni u stavu da je stanje u DKP mreži veoma loše. Dok jedni kao krivca za to vide aktuelnog ministra inostranih poslova, drugi naglašavaju da urušavanje diplomatije traje odavno.

Odgovori na pitanja o razlozima lošeg stanja u diplomatiji nisu dati ni tokom saslušanja Crnatka. On je tada najavio da će prijedlog zakona o spoljnim poslovima, koji BiH još nema, biti uskoro u Predsjedništvu. Požalio se i da Ministarstvo inostranih poslova nema nikakvu ulogu u imenovanju ambasadora i da informacije o njima na različite načine dospijevaju u javnost.

Komisija za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamenta BiH više puta je isticala da su u 80 odsto DKP mreže šefovi nekarijerne diplomate i da BiH od svojih predstavništava nema nikakvu korist, a posebno ne u ekonomiji. Mnogobrojne inicijative da bude usvojen dokument koji bi sadržavao kriterijume za ocjenjivanje rada predstavnika BiH u inostranstvu pale su u vodu.

Putovanja

Predstavnički dom Parlamenta BiH nije juče usvojio zaključak da Igor Crnadak mora u roku od mjesec dostaviti podatke o troškovima putovanja, razlozima posjeta i postignutim dogovorima, koji je predložio SBB.

Poslanici su ranije raspravljali o Crnatkovim putovanjima, odnosno o tome kakve je koristi od njih imala BiH. Usvojen je zaključak da bude obezbijeđeno prisustvo članova Predsjedništva BiH i svih relevantnih faktora na tematskoj sjednici o spoljnoj politici, a poslanici su pozvali članove Predsjedništva i Savjeta ministara BiH da dostave podatke o troškovima putovanja, svrsi i rezultatima.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica