Diplomate upoznate o situaciji u BiH i protivminskim aktivnostima

Srna
Diplomate upoznate o situaciji u BiH i protivminskim aktivnostima

Sarajevo - Članovi međunarodne diplomatske zajednice u BiH na sastanku u Glavnoj komandi EUFOR-a u bazi Butmir u Sarajevu upoznali su se o bezbjednosnoj situaciji, sistemu protivminskih aktivnosti u BiH i naročito glavnom planu za municiju, oružje i eksplozivna sredstva, koji su izradili EUFOR i međunarodna zajednica.


Prema planu za municiju, oružje i eksplozivna sredstva, koji pripada Ministarstvu odbrane BiH, EUFOR-u se dodjeljuje vodeća uloga za koordinaciju napora koje BiH i međunarodna zajednica ulažu s ciljem smanjenja količine opasnih viškova municije, oružja i eksplozivnih sredstava u BiH, navodi se u saopštenju.

Sastanku, koji je danas održan na poziv komandanta EUFOR-a general-majora Antona Valdnera, prisustvovali su ambasadori i diplomatsko osoblje iz 19 zemalja predvođeni specijalnim predstavnikom EU u BiH Larsom-Gunarom Vigemarkom.

¨EUFOR, kao dio sveobuhvatnog pristupa EU, usmjeren je na pružanje podrške i zajednički rad sa vlastima BiH pri održavanju bezbjednog okruženja. Uloga EUFOR-a, kao člana skupa šefova misija EU u BiH, jeste da obezbijedi informacije o sveobuhvatnoj procjeni situacije, a naročito o bezbjednosnim aspektima relevantnim za međunarodnu zajednicu", istakao je Valdner.

Operacija "Altea", u kojoj trenutno služe vojnici iz 14 zemalja članica EU i pet partnerskih zemalja, blisko sarađuje sa Ministarstvom odbrane BiH, izvodeći aktivnosti osposobljavanja i obuke Oružanih snaga BiH s ciljem poboljšanja njihove samoodržive sposobnosti za pružanje pomoći domaćem stanovništvu i doprinos međunarodnim operacijama podrške miru.

EUFOR je u potpunosti opredijeljen za pružanje podrške BiH na njenom putu ka evropskoj budućnosti i ostaje jedan od ključnih aktera koji omogućavaju razvoj i održavanje sigurnog i bezbjednog okruženja, saoptšeno je iz EUFOR-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana