Дипломате упознате о ситуацији у БиХ и противминским aктивностима

Срна
Дипломате упознате о ситуацији у БиХ и противминским aктивностима

Сарајево - Чланови међународне дипломатске заједнице у БиХ на састанку у Главној команди ЕУФОР-а у бази Бутмир у Сарајеву упознали су се о безбједносној ситуацији, систему противминских активности у БиХ и нарочито главном плану за муницију, оружје и експлозивна средства, који су израдили ЕУФОР и међународна заједница.


Према плану за муницију, оружје и експлозивна средства, који припада Министарству одбране БиХ, ЕУФОР-у се додјељује водећа улога за координацију напора које БиХ и међународна заједница улажу с циљем смањења количине опасних вишкова муниције, оружја и експлозивних средстава у БиХ, наводи се у саопштењу.

Састанку, који је данас одржан на позив команданта ЕУФОР-а генерал-мајора Антона Валднера, присуствовали су амбасадори и дипломатско особље из 19 земаља предвођени специјалним представником ЕУ у БиХ Ларсом-Гунаром Вигемарком.

¨ЕУФОР, као дио свеобухватног приступа ЕУ, усмјерен је на пружање подршке и заједнички рад са властима БиХ при одржавању безбједног окружења. Улога ЕУФОР-а, као члана скупа шефова мисија ЕУ у БиХ, јесте да обезбиједи информације о свеобухватној процјени ситуације, а нарочито о безбједносним аспектима релевантним за међународну заједницу", истакао је Валднер.

Операција "Алтеа", у којој тренутно служе војници из 14 земаља чланица ЕУ и пет партнерских земаља, блиско сарађује са Министарством одбране БиХ, изводећи активности оспособљавања и обуке Оружаних снага БиХ с циљем побољшања њихове самоодрживе способности за пружање помоћи домаћем становништву и допринос међународним операцијама подршке миру.

ЕУФОР је у потпуности опредијељен за пружање подршке БиХ на њеном путу ка европској будућности и остаје један од кључних актера који омогућавају развој и одржавање сигурног и безбједног окружења, саоптшено је из ЕУФОР-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана