Diplomate sele u elitne kvartove

Željka Domazet
Diplomate sele u elitne kvartove

Sarajevo - Diplomate u ambasadama BiH u Srbiji u Hrvatskoj uskoro će seliti u nove rezidencije za čiju će kupovinu biti izdvojeno gotovo tri miliona maraka.

Savjet ministara BiH donio je juče na prijedlog Ministarstva inostranih poslova odluke o kupovini objekata. Za objekat u Beogradu biće isplaćeno 1,54 miliona, a u Zagrebu 1,32 miliona maraka. Nova ambasada u Beogradu nalaziće se u ulici Generala Anrija u naselju Voždovac, ekskluzivnom dijelu grada gdje se mahom mogu vidjeti luksuzne vile. Ulica Pantovčak, gdje će biti nova zgrada ambasade, je blizu centra Zagreba i poznata je takođe kao elitni dio grada s mnogo luksuznih kuća i stanova. Tu se nalazi i rezidencija predsjednika Hrvatske.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak ovlašćen je za potpisivanje kupoprodajnih ugovora, a novac je obezbijeđen u budžetu ministarstva na čijem je čelu. Crnadak kaže da je odluka o kupovini donesena još 2010. godine i da je tada odobren i novac.

- Šteta je što ta odluka nije ranije realizovana, jer se moglo uštedjeti od 600.000 do 700.000 maraka. Dobro je što će BiH konačno dobiti svoj prostor za smještaj diplomata u susjednim zemljama. Kada je riječ o ambasadama, stalnim misijama i rezidencijama za potrebe naše diplomatsko-konzularne mreže, u skladu sa mogućnostima BiH treba da ima što uslovnije prostorije i što je moguće više njih u svom vlasništvu - rekao je Crnadak.

Na pitanje da li je, ipak, previše novca dato za ove namjene, Crnadak kaže da Ministarstvo inostranih poslova nije imalo veze sa procesom kupovine objekata za ove dvije ambasade i da je to radila komisija koju je imenovao Savjet ministara BiH.

Savjet ministara je prije donošenja odluke o kupovini usvojio informaciju i izvještaje komisije za kupovinu objekata u Beogradu i Zagrebu. Članovi komisije naveli su da su razgledali 37 objekata, 20 u Zagrebu i 17 u Beogradu, nakon čega je obavljena selekcija i provjere imovinsko-pravnog statusa. Na osnovu toga predložili su objekte koji će biti kupljeni.

Vlasnik objekta u Zagrebu dao je početnu cijenu od 750.000 evra, ali je ona u pregovorima spuštena na 675.000 evra. Početna cijena objekta u Beogradu bila je 850.000 evra i spuštena je na 790.000 uz obavezu vlasnika da snosi troškove prilagođavanja potrebama ambasade.

Smještaj Tužilaštva BiH

Savjet ministara BiH je na prijedlog Ministarstva pravde juče odobrio višegodišnji projekat rekonstrukcije objekta i nadogradnje sprata za smještaj Tužilaštva BiH.

Projekat vrijedan 3,78 miliona KM uključuje izradu projektne dokumentacije, rekonstrukciju i nadogradnju objekta u kojem je trenuto smješteno Tužilaštvo BiH.

Objekat u Zagrebu

Cijena: 1.320.185,25 maraka

Adresa: Pantovčak 162A

Površina: 428 metara kvadratnih

Objekat u Beogradu

Cijena: 1.545.105,70 maraka

Adresa: Generala Anrija 37

Površina: 340,25 metara kvadratnih

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana