Дипломате селе у елитне квартове

Жељка Домазет
Дипломате селе у елитне квартове

Сарајево - Дипломате у амбасадама БиХ у Србији у Хрватској ускоро ће селити у нове резиденције за чију ће куповину бити издвојено готово три милиона марака.

Савјет министара БиХ донио је јуче на приједлог Министарства иностраних послова одлуке о куповини објеката. За објекат у Београду биће исплаћено 1,54 милиона, а у Загребу 1,32 милиона марака. Нова амбасада у Београду налазиће се у улици Генерала Анрија у насељу Вождовац, ексклузивном дијелу града гдје се махом могу видјети луксузне виле. Улица Пантовчак, гдје ће бити нова зграда амбасаде, је близу центра Загреба и позната је такође као елитни дио града с много луксузних кућа и станова. Ту се налази и резиденција предсједника Хрватске.

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак овлашћен је за потписивање купопродајних уговора, а новац је обезбијеђен у буџету министарства на чијем је челу. Црнадак каже да је одлука о куповини донесена још 2010. године и да је тада одобрен и новац.

- Штета је што та одлука није раније реализована, јер се могло уштедјети од 600.000 до 700.000 марака. Добро је што ће БиХ коначно добити свој простор за смјештај дипломата у сусједним земљама. Када је ријеч о амбасадама, сталним мисијама и резиденцијама за потребе наше дипломатско-конзуларне мреже, у складу са могућностима БиХ треба да има што условније просторије и што је могуће више њих у свом власништву - рекао је Црнадак.

На питање да ли је, ипак, превише новца дато за ове намјене, Црнадак каже да Министарство иностраних послова није имало везе са процесом куповине објеката за ове двије амбасаде и да је то радила комисија коју је именовао Савјет министара БиХ.

Савјет министара је прије доношења одлуке о куповини усвојио информацију и извјештаје комисије за куповину објеката у Београду и Загребу. Чланови комисије навели су да су разгледали 37 објеката, 20 у Загребу и 17 у Београду, након чега је обављена селекција и провјере имовинско-правног статуса. На основу тога предложили су објекте који ће бити купљени.

Власник објекта у Загребу дао је почетну цијену од 750.000 евра, али је она у преговорима спуштена на 675.000 евра. Почетна цијена објекта у Београду била је 850.000 евра и спуштена је на 790.000 уз обавезу власника да сноси трошкове прилагођавања потребама амбасаде.

Смјештај Тужилаштва БиХ

Савјет министара БиХ је на приједлог Министарства правде јуче одобрио вишегодишњи пројекат реконструкције објекта и надоградње спрата за смјештај Тужилаштва БиХ.

Пројекат вриједан 3,78 милиона КМ укључује израду пројектне документације, реконструкцију и надоградњу објекта у којем је тренуто смјештено Тужилаштво БиХ.

Објекат у Загребу

Цијена: 1.320.185,25 марака

Адреса: Пантовчак 162А

Површина: 428 метара квадратних

Објекат у Београду

Цијена: 1.545.105,70 марака

Адреса: Генерала Анрија 37

Површина: 340,25 метара квадратних

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана