Diplomate brinule samo o ispunjavanju lične norme

Marijana Miljić
Diplomate brinule samo o ispunjavanju lične norme

Banjaluka - Većina aktivnosti i diplomatskih kontakata diplomata iz BiH uglavnom nema nikakve efekte, jer nisu omogućili realizaciju ozbiljnih privrednih projekata niti posjeta na visokom nivou, a nerijetko je njihov nastup bivao agresivan, neumjeren i kontraproduktivan.

Na tanak učinak diplomata ukazala je informacija koju je Savjet ministara BiH dostavio Predstavničkom domu Parlamenta BiH, u kojoj istaknuto da iskustva Ministarstva inostranih poslova (MIP) BiH pokazuju da nikakvih rezultata nije bilo ni u zemljama u kojima su diplomatski predstavnici ostvarili ubjedljivo najveći broj kontakata na godišnjem nivou.

- Broj ostvarenih kontakata diplomatskih predstavnika najčešće ne koincidira sa realnim unapređenjem odnosa između BiH i zemlje prijema. Osim toga, uočeno je da su diplomatski predstavnici koji su od svojih nadređenih dobijali instrukcije da ostvare normu diplomatskih kontakata u zemljama prijema vrlo često proizvodili suprotne efekte i njihov rad bio je ocjenjivan kao agresivan, neumjeren i kontraproduktivan - navode u Savjetu ministara, uz zaključak da insistiranje na što većem broju ostvarenih diplomatskih kontakata često predstavlja samo sebi cilj, koji je nerijetko išao na štetu kvaliteta diplomatskog rada.

Uvidjevši više negativnih nego pozitivnih efekata, MIP je donio odluku da napusti praksu kvantitativnog vrednovanja aktivnosti diplomatskih predstavnika u inostranstvu.

- Težište je prebačeno na aktivnosti koje za cilj imaju sinhronizaciju djelovanja diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP) i instruisanje diplomatskog osoblja da u kontaktima sa stranim diplomatama iznose usaglašene, konzistentne i na činjenicama zasnovane stavove - navedeno je u dokumentu.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da ne može dati generalnu ocjenu rada diplomata.

- Ima onih koji su aktivni u ostarivanju diplomatskih kontakata, a sa druge strane ima i onih koji su manje aktivni. Neki su više, a neki manje vrijedni. MIP čini sve da dobijemo što bolje efekte od rada DKP-a - kazao je Crnadak i dodao da radna grupa u kojoj su članovi iz sva tri kabineta članova Predsjedništva BiH, MIP-a i drugih institucija radi na izradi analize rada DKP-a i pripremi zakona o spoljnim poslovima, odnosno jedne vrste nove spoljno-političke platforme.

Predsjedavajuća Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamenta BiH Dušanka Majkić smatra da treba uraditi stručnu analizu koja bi jasno pokazala razmjere haosa i nerada DKP-a.

- Ministri inostranih poslova se mijenjaju jedan za drugim, a niko još nije napravio analizu stanja u diplomatskoj mreži. Praktično mandat ministrima, ali i diplomatama, protiče u putovanju po svijetu, a za to vrijeme haotično stanje u DKP-ima se samo prenosi sa jednog na drugog ministra - kazala je Majkićeva i dodala da diplomate izražavaju otvoreno nezadovoljstvo sa svakim dodijeljenim zadatkom.

Glavni zadatak diplomata, prema njenim riječima, treba da bude podrška privredi u BiH, odnosno uspostavljanje kontakata sa investitorima.

- Ogromne pare trošimo na njihove plate i druge izdatke, a zauzvrat ne dobijamo apsolutno ništa. Ovakva situacija ničemu ne vodi, osim nastavljanju bacanja novca građana - kazala je Majkićeva i dodala da je porazno i da u BiH niko i ne razmišlja u pravcu da nešto preduzme u vezi sa haotičnim stanjem u diplomatskoj mreži u svijetu.

Loša kadrovska struktura

Početkom godine na sjednici Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamenta BiH upozoreno je da su u 80 odsto DKP mreže šefovi nekarijerne diplomate i da se taj broj povećava za razliku od drugih zemalja u okruženju, u kojima se te stvari popravljaju.

U multilateralnim stalnim misijama BiH u svijetu samo jedan rukovodilac zadovoljava diplomatske reference, dok su na čelo pet od šest konzulata u svijetu imenovani konzuli bez ikakvog diplomatskog iskustva. Većina diplomata koji su postavljeni u DKP-ove proteklih godina ne zna nijedan strani jezik, prije imenovanja nisu se bavili diplomatijom, niti su prošli pripreme za ta mjesta, a uglavnom su im glavni aduti za imenovanje bile stranačke, rodbinske i prijateljske veze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana