Дио федералних министара до новог сазива обављаће двије функције

klix.ba
Дио федералних министара до новог сазива обављаће двије функције

Сарајево - Федерални делегати који се до избора нових влада налазе на позицији министара мораће се опредијелити коју ће плату примати.

 

Секретар Дома народа Парламента ФБиХ Измир Хаџиавдић рекао је порталу “klix.ba” да се примања у Федералном парламенту за сада одрекао само делегат Аљоша Чампара.

У новом сазиву Дома народа Парламента Федерације Босне и Херцеговине у наредне четири године партиципираће неколико делегата који се у овом моменту због сплета политичких околности налазе на више позиција.

Све до конституисања новог сазива Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине Зденка Џамбас обављаће дужност и федералног и државног делегата. Она је након избора 2014. године изабрана за делегата у Дому народа ПС БиХ, док је на прошлогодишњим изборима успјела да уђе у Скупштину Средњобосанског кантона (СБК) одакле је делегирана у Дом народа Федералног парламента.

Све до избора новог сазива Владе Федерације Босне и Херцеговине федерални министри у техничком мандату Зора Дујмовић и Аљоша Чампара наставиће обављати функције у извршној власти. И Дујмовић и Чампара су на изборима 2018. године освојили мандате у кантоналним скупштинама које су их делегирале у Парламент ФБиХ.

Став Централне изборне комисије (ЦИК) Босне и Херцеговине изричито је јасан када је ријеч о дуплању функција: Изабрани посланици и делегати, а који се већ налазе на позицији министара, настављају обављати функције у извршној власти све до избора нових сазива влада.

Секретар Дома народа Парламента Федерације БиХ Измир Хаџиавдић каже да делегати не могу примати двије плате, односно да уживају само једно право када је ријеч о финансијама.

“Јутрос сам добио обавјештење од замјеника предсједавајућег Дома народа Парламента ФБиХ Аљоше Чампаре који је навео да не жели користити никаква права, плаће или накнаде док обавља дужност федералног министра унутрашњих послова”, рекао је Хаџиавдић.

Иначе, Чампара је након преузимања мандата у Скупштини КС потврдио да се и у кантоналном органу законодавне власти одрекао примања све док обавља функцију федералног министра.

Хаџиавдић каже да ће Дом народа Парламента Федерације БиХ тражити од осталих делегата да се изјасне у којем органу ће примати плату те да чисто сумња да ће се било ко од делегата довести у ситуацију да прима двије плате.

“Ми то нећемо дозволити јер знамо ко је на којој функцији у извршној власти. Од свих ћемо тражити да се изјасне желе ли плаћу овдје или у министарству”, казао је Хаџиавдић.

Федерални делегати на јучерашњој сједници изабрали су делегате из реда бошњачког и хрватског народа у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ. Једна од њих је и Јелка Милићевић која ће до избора новог сазива Владе ФБиХ у исто вријеме бити и државна делегат и федерални министар финансија.

Милићевић, Дујмовић и Чампара нису једини министри у Влади ФБиХ који се у овом тренутку налазе на дуплим функцијама. Наиме, грађани су на изборима изабрали Јосипа Мартића за посланика у Представничком дому Парламента Федерације БиХ. Мартић се тренутно налази на позицији министра просторног уређења ФБиХ.

Шемсудин Дедић ће до избора новог сазива федералне извршне власти наставити обављати функцију министра пољопривреде, водопривреде и шумарства ФБиХ упркос томе што је на прошлогодишњим изборима освојио мандат у државном парламенту.

Исти случај је и с федералним министром околине и туризма Едитом Ђапо која је добила компензациони мандат у Посланичком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Ту је и Един Рамић, федерални министар расељених особа и избјеглица у техничком мандату, који тренутно као посланик заступа интересе Бошњака у Народној скупштини Републике Српске.

Мандат у Представничком дому Парламента ФБиХ прошле године добио је и министар за питања бораца и инвалида рата ФБиХ Салко Букваревић. И он ће до избора новог сазива Владе ФБиХ сједити у двије столице.

Поред државних и ентитетских министара, дуплу функцију имаће и још увијек актуелни предсједник Федерације БиХ Маринко Чавара те замјени предсједника ФБиХ Мелика Махмутбеговић, а који су на парламентарним изборима 2018. изабрани у Посланички дом Парламента ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана