Dio arhive Haškog suda treba biti u Banjaluci

S. Š.
Dio arhive Haškog suda treba biti u Banjaluci

Banjaluka - Status arhiva i arhivske građe Haškog tribunala, nakon prestanka njegovog rada, ostaje otvoren i rješavanju ove problematike neophodno je posvetiti posebnu pažnju uključujući i osnivanje informacionog centra u Banjaluci, zaključila je Vlada RS.

Vlada je sačinila izvještaj o saradnji institucija RS sa Međunarodnim krivičnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije poznatijim pod nazivom Haški tribunal i dostavila ga na usvajanje u Narodnu skupštinu RS.

- Imajući u vidu različite stavove koji dolaze iz RS i FBiH, neophodno je posvetiti posebnu pažnju aktivnostima koje se odnose na osnivanje informacionog centra Haškog tribunala u Banjaluci - zaključak je koji je Vlada predložila parlamentu.

Haški tribunal već dvije godine ignoriše institucije RS i njihove zahtjeve da im bude vraćen dio dokumenata koje je taj sud prikupio tokom rada.

Tribunal je vrata zatvorio u decembru prošle godine, a procjene govore da se u njegovim arhivama nalazi između 15 i 20 miliona stranica arhivske građe i oko 13.000 artefakata, odnosno metaka, oružja, dijelova odjeće i drugih predmeta korišćenih u dokaznom postupku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana