Дио СДА производи хаос у Сребреници

К. Ћирковић, Ж. Домазет
Дио СДА производи хаос у Сребреници

Сребреница - Дијелу СДА у Сребреници, који предводе Садик Ахметовић и Алија Табаковић, циљ је да због личних интереса произведе кризу и блокира рад локалног парламента, изјавио је јуче смијењени предсједник Општинског одбора ове странке Хамдија Фејзић.

Ситуација у сребреничком СДА не смирује се ни након масовне туче између чланова двије супротстављене фракције, до које је дошло у недјељу. Фејзић каже да ће без обзира на догађаје и исход кризе у СДА остати у актуелној скупштинској већини и радити у интересу грађана.

- Био сам предсједник СДА у Сребреници око годину и по, а рад ми је онемогућавао Ахметовић откада је у Сарајеву смијењен са дужности потпредсједника СДА. У томе је имао подршку Табаковића, који настоји да са још четири одборника из Савеза СДА-СБиХ блокира рад локалног парламента. Кризу у СДА у Сребреници произвео је Ахметовић - рекао је Фејзић.

До раскола у сребреничком СДА дошло је након локалних избора у октобру и конституисања власти. Пет од седам одборника Савеза СДА-СБиХ на челу са Табаковићем, који је и предсједник Меџлиса Исламске заједнице у Сребреници, остали су у опозицији и њих подржава Ахметовић. Преостала два одборника су дио скупштинске већине, а Фејзић, који је изабран за предсједника Скупштине општине, недавно је смијењен с функције првог човјека СДА у Сребреници, што је додатно подгријало ситуацију. Сукоб је кулминирао у недјељу, уочи састанка Повјереништва СДА за ову општину у објекту Исламског центра у Сребреници, када је дошло до туче између Фејзићевих и Ахметовићевих присталица, а из њега је избачен и предсједник Повјереништва и високи функционер СДА Адил Османовић.

Фејзић каже да су се Ахметовић и Табаковић договорили да сједница буде одржана у Исламском центру умјесто у страначким просторијама, што је довело до незадовољства и избијања инцидента.

- Појединци као што је Ахметовић се плаше да не остану без посла у политици, јер никада ништа друго нису радили, нити знају да раде. Вјероватно је некоме важно и да заузме позицију с које се може управљати донацијама које иду преко неких сребреничких организација. У Сребреници је опран огроман новац. Од десет милиона, колико буде одобрено за неки пројекат, буду уложена два, а осам милиона се опере. На томе су се богатили ови из међународних хуманитарних организација и они који су били блиски са њима - каже Фејзић.

Табаковић и одборници из његовог табора Алмир Муминовић, Алимир Дудић и Недиб Смајић издали су саопштење за јавност, у којем су за све што се догодило оптужили Фејзића, устврдивши да је пријетио двојици одборника. СДА је саопштила да најоштрије осуђује напад на званичнике странке у Сребреници и спречавање одржавања сједнице Повјереништва и да ће органи странке утврдити чињенице и предузети одговарајуће кораке.

Функционер СДА Сенад Шепић, који већ дуже вријеме упозорава на хаос у странци и лошу политику коју води њен врх, рекао је да је срамота за СДА оно што се десило у Сребреници.

- То само потврђује неопходност да се у странци промијене односи, ако хоћемо нешто да урадимо. Све мање сам оптимиста да има капацитета и храбрости код лидера странке и међу његовим најближим сарадницима да отворе поштено процесе који ће бити у интересу странке и свих у БиХ, а који ће угрозити неке њихове позиције - рекао је Шепић.

Грађани Сребренице кажу да неће дозволити да проблеми у СДА узроковани личним интересима доведу до кризе и угрозе међунационалне односе.

- Само се боре за фотеље, њих не интересује како живе обични људи у Сребреници. Само се свађају и покушавају да заваде народ. Нико не пита гдје је отишло милијарду долара донација за Сребреницу - каже Маринко Лукић.

Начелник Сребренице Младен Грујичић позвао је становнике да не дозволе да их политичка поткусуривања заваде.

- Очигледно некоме не одговара ово што радимо и покушавају да врате стање какво је било до прошле године - рекао је Грујичић и додао да нико не смије рушити стабилност и повјерење међу људима у Сребреници.

Хапшење

Полиција је након туче у Исламском центру ухапсила Џ. А. (24) из Сребренице, због сумње да је починио кривично дјело насилничко понашање, саопштено је јуче из Центра јавне безбједности Зворник. Према незваничним информацијама, ријеч је о Џеваду Авдићу, који је изгурао Адила Османовића.

У полицији су навели да је дошло до туче у којој су учествовали С. А., М. А., С. А. и М. Х, а да су повријеђени М. Х. и С. А. из Сребренице. Очевици тврде да је претучен и Садик Ахметовић, што је он демантовао.

Мехољић: Поткусуривање Сребреницом

Предсједник Општинског одбора СДП-а у Сребреници Хакија Мехољић каже да пет одборника СДА жели да блокира рад Скупштине општине и заваде народ ради остваривања властитих интереса.

- Они се не брину о одласку становништва са овог простора. То су одметници и националисти и стидим се што сам припадник истог народа. Срамота је за Исламску заједницу да је представља особа као што је Алија Табаковић. Велика је срамота и што се вјера уплела у политику. Криза у овдашњем СДА, смјена Хамдије Фејзића и давање овлашћења Садику Ахметовићу је резултат компензације са лидером СДА Бакиром Изетбеговићем, да би приволио одметнуте посланике да остану у скупштинској већини на нивоу БиХ. Сребреничани неће дозволити да криза у врху СДА буде пренесена у ову општину - рекао је Мехољић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана