Dijasporu prevode u stanovnike BiH

Goran Maunaga
Dijasporu prevode u stanovnike BiH

Stokholm, Sarajevo - Bošnjačka organizacija iz Švedske "Global B&H netvork" distribuisala je u toj zemlji, ali i u Danskoj, hiljade plakata putem kojih državljanima BiH u dijaspori "pojašnjava" kako da izbjegnu propise i da umjesto kao dijaspora tokom predstojećeg popisa stanovništva budu evidentirani kao stanovništvo koje je stalno nastanjeno u BiH.

Plakatima se apeluje da prilikom popisa dijaspora ne popunjava popisnicu P-1 IN preko interneta "prije nego što provjere da li spadaju u definiciju dijaspore", odnosno da li su "po članu 40. Zakona o popisu obuhvaćeni definicijom dijaspore". Plakati su postavljeni po tržnim centrima, bibliotekama, javnim ustanovama.

- Ako živite u inostranstvu i imate namjeru da se nekada vratite, i ako tokom godine dolazite redovno u BiH s namjerom da tu živite, onda ne spadate u klasičnu definiciju dijaspore - piše na plakatu.

Navode i da, ako su pripadnici dijaspore boravili u BiH tokom posljednjih 12 mjeseci i "imaju namjeru da se nekad vrate u BiH, bez obzira na to gdje su živjeli prije rata", treba da prilikom popisa "navedu koliko će biti van države do ponovnog dolaska".

- Na taj način ćete postati dio stalno nastanjenog stanovništva u BiH. U skladu sa zakonom vi ste "lice koje je privremeno odsutno iz svog mjesta stanovanja kraće od godinu" i popis takvih građana može da izvrši nosilac domaćinstva koji se nalazi u BiH u vrijeme popisa - piše na letku.

Pored toga, organizacija "Global B&H netvork" izradila je i internet portal sa adresom popis2013.net koji je gotovo identičan zvaničnoj stranici o održavanju popisa u BiH koja ima adresu popis2013.ba. Na portalu te organizacije istaknut je faksimil popisnog lista i detaljno uputstvo šta treba reći popisivaču i šta on treba da upiše u koju rubriku, a sve s ciljem povećanja broja stalno nastanjenih Bošnjaka u BiH.

Direktor Republičke agencije za statistiku RS Radmila Čičković kazala je da se radi o negativnoj i agresivnoj kampanji koja se ne može zabraniti, iako je riječ o instrukcijama za netačno popunjavanje obrazaca.

- Ako neko izjavi da ima namjeru da stalno živi u BiH, automatski će ući u stalni broj stanovnika - rekla je Čičkovićeva i dodala da je kampanja potpuno izvan okvira struke i profesionalizma i da ne odgovara statističkim institucijama.

Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Mijanović juče nije odgovarao na telefonske pozive, a u Agenciji su rekli da će na pitanja odgovoriti danas.

Osim u Švedskoj i Danskoj, bošnjačka kampanja kojom se želi povećati broj Bošnjaka u BiH, a u kojoj učestvuju vjerske i nevladine organizacije sprovodi se i u SAD, gdje mobilišu Bošnjake da se prijave za organizovan dolazak u BiH kako bi na predstojećem popisu bili ubrojani među stanovništvo BiH.

"Bošnjačka himna"

U sklopu agresivne kampanje islamskih zajednica i bošnjačkih udruženja iz dijaspore, član asocijacije "Mostovi prijateljstva BiH - Zenica" Mujo Aganović napisao je tekst i muziku za pjesmu "Bošnjačka himna za popis 2013".

- Ja sam Bošnjak, vjera mi je islam, jezik bosanski, na popisu to ću kazati - pjeva Aganović u stilu ilahija i kasida u video-spotu koji se vrti na društvenim mrežama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana