Дијаспора главна циљна група за злоупотребе

Срна
Дијаспора главна циљна група за злоупотребе

Бх. дијаспора, махом незаинтересована за гласање на изборима у матичној земљи, била је главна циљна група за злоупотребе на предстојећим изборима, па су се њихова имена, мимо њихове воље, нашла на списковима бирача за гласање путем поште, са адреса из Хрватске и Србије. ЦИК БиХ нема одговор на такве злоупотребе.

Сузана Лигурић-Алтумбабић живи и ради у Њемачкој. Иако није планирала гласати на Општим изборима, налази се на списку регистрованих бирача за гласање путем поште и то са њој непознате адресе у Хрватској, тачније из Шпишић Буковице.

"Пријављена сам у Орашју. Никада нисам гласала путем поште. Године 2002. сам први и посљедњи пут гласала, али на бирачком мјесту у Орашју. И то је све. Странке користе нас из дијаспоре, јер немамо времена долазит максуз ради избора у БиХ", казала је Лигурић-Алтумбабић за klix.ba.

Принцип исти, све остало нијансе

Но, то није једини случај злоупотребе бх. дијаспоре, односно Босанаца и Херцеговаца на привременом раду у иноземству, па је за гласање путем поште мимо воље потенцијалних бирача регистровано стотине имена и презимена. Међу њима су, само из Орашја, Мирза Хандарић, Бесим Фазли, Амела Вајзовић-Живковић, Месуд Лонкић...

Посебно је занимљиво да су се Ирфан и Мара Первановић, брачни пар који иначе живи у Њемачкој, на списку нашли на различитим адресама у Хрватској. Ирфан на адреси у Славонском Броду, а Мара у Жупањи. Раздвојени зарад изборне преваре на Општим изборима у Босни и Херцеговини 2018. године.

Подсјећамо да је већина потенцијалних бирача из дијаспоре незаинтересована за изборе у Босни и Херцеговини. Управо то представља највећи проблем Централној изборној комисији БиХ, јер немају начина да открију преваре везане за злоупотребу оних бираче који не излазе на изборе.

На новинарско питање да ли постоји механизам да се открију злоупотребе везане за бираче регистроване за гласање путем поште, а који се на дан избора не појаве на бирачком мјесту у БиХ, у ЦИК-у су нам одговорили да ће гдје год постоји минимална сумња донијети накнадну одлуку да се такви гласачки пакети не броје.

Комшијска "помоћ" у извршавању грађанских обавеза

Енес Ђуловић, вијећник Опћинског вијећа Орашје, пријавио је ЦИК-у БиХ, ОСЦЕ-у БиХ и амбасадама Хрватске и Србије сумњу да је 137 грађана Орашја, које лично познаје, непозната особа пријавила на адресе у Србији и Хрватској за гласање поштом.

"За њих више од стотињак знам да сигурно живе или у Орашју или на другим адресама у другим земљама. Да су ти људи из дијаспоре хтјели гласати они би се пријавили на своје стварне адресе и испунили своју грађанску обавезу. С обзиром на то да нису, непозната особа је то искористила и пријавила их на друге адресе на које је пошта стигла и гдје су је они узели", казао је Ђуловић за Кlix.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана