Didik, Dačić: Veoma dobra saradnja Srpske i Srbije

Srna
Didik, Dačić: Veoma dobra saradnja Srpske i Srbije

Banjaluka - Saradnja Republike Srpske i Srbije veoma je dobra i nema otvorenih pitanja, potvrdili su predsjednik Srpske Milorad Dodik i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić nakon današnjeg sastanka u Banjaluci.

Dodik je rekao da je za Srpsku formalno pitanje granice, koju takvom ne doživljava, ali da je neoprostivo što to još nije riješeno između BiH i Srbije.


“Predsjedništvo BiH je neopravdano to pitanje ostavilo neriješenim i smatramo da ćemo to postaviti na odlučivanje u skladu sa interesima Srbije i Srpske. Želimo da ne bude nijednog problema. Mi smo jedan narod, u Srbiji koja je za nas matična država, i u Srpskoj koju gradimo kao državu”, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka.

On je dodao da Srpska i Srbija dogovaraju saradnju u skladu sa Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama Srpske i Srbije.

Dodik je istakao da Srpska Srbiju posmatra kao garant Dejtona, te zahvalio Vladi i rukovodstvu Srbije što su odobrena sredstva za pomoć opštinama i gradovima Srpske.

On je potvrdio da će idućeg mjeseca u Istočnom Sarajevu biti otvorena Bolnica “Srbija”, te da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povodom toga donirati pet, šest ambulantnih vozila domovima zdravlja u Srpskoj.

Dodik je zahvalio Vladi Srbije za izgradnju mosta između Ljubovije i Bratunca, te izrazio žaljenje što su procedure na nivou BiH bile takve da završeni most čeka prilazne puteve već dvije godine.

“Svi predstavnici vlasti Srbije su dobrodošli u Banjaluku”, poručio je Dodik.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Srpska i Srbija imaju kontinuitet dobre saradnje u skladu sa Sporazumom o specijalnim vezama, te da su zajednički urađeni i rade se mnogi infrastrukturni projekti.

“Vodimo računa o našem narodu u Srpskoj i podržavamo Srpsku. Pitanje opstanka Srpske i položaja Srba u BiH je za nas pitanje od nacionalnog značaja. Partija ovdje ima mnogo, a Srpska je samo jedna”, rekao je Dačić i dodao da Srbija želi dobre odnose sa svim narodima u regionu, te da se radi u njihovom interesu.

On je naveo da će 17. septembra posjetiti Banjaluku kada u ovaj grad dolazi ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Dačić kaže da Srbija poštuje Dejtonski mirovni sporazum i ničim ne želi da ugrozi stabilnost BiH i Srpske, dajući doprinos regionalnoj stabilnosti.

On ističe da Srbija Srpsku posmatra kao blisku, te naglašava da je sporazum o specijalnim i paralelnim vezama nuđen i Federaciji BiH.

Kada je riječ o pitanju granice Srbije i BiH, Dačić je naveo da tu ne postoje velika sporna pitanja.

“Samo je pitanje da li se to želi /riješiti/”, rekao je Dačić i dodao da izgradnja puta Sarajevo-Beograd ne treba biti političko, već životno pitanje, te da to treba riješiti u interesu naroda i građana dvije zemlje.

Sastanku Dodika i Dačića prisustvovali su premijer Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana