Дидик, Дачић: Веома добра сарадња Српске и Србије

Срна
Дидик, Дачић: Веома добра сарадња Српске и Србије

Бањалука - Сарадња Републике Српске и Србије веома је добра и нема отворених питања, потврдили су предсједник Српске Милорад Додик и министар спољних послова Србије Ивица Дачић након данашњег састанка у Бањалуци.

Додик је рекао да је за Српску формално питање границе, коју таквом не доживљава, али да је неопростиво што то још није ријешено између БиХ и Србије.


“Предсједништво БиХ је неоправдано то питање оставило неријешеним и сматрамо да ћемо то поставити на одлучивање у складу са интересима Србије и Српске. Желимо да не буде ниједног проблема. Ми смо један народ, у Србији која је за нас матична држава, и у Српској коју градимо као државу”, рекао је Додик новинарима након састанка.

Он је додао да Српска и Србија договарају сарадњу у складу са Споразумом о специјалним и паралелним везама Српске и Србије.

Додик је истакао да Српска Србију посматра као гарант Дејтона, те захвалио Влади и руководству Србије што су одобрена средства за помоћ општинама и градовима Српске.

Он је потврдио да ће идућег мјесеца у Источном Сарајеву бити отворена Болница “Србија”, те да ће предсједник Србије Александар Вучић поводом тога донирати пет, шест амбулантних возила домовима здравља у Српској.

Додик је захвалио Влади Србије за изградњу моста између Љубовије и Братунца, те изразио жаљење што су процедуре на нивоу БиХ биле такве да завршени мост чека прилазне путеве већ двије године.

“Сви представници власти Србије су добродошли у Бањалуку”, поручио је Додик.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да Српска и Србија имају континуитет добре сарадње у складу са Споразумом о специјалним везама, те да су заједнички урађени и раде се многи инфраструктурни пројекти.

“Водимо рачуна о нашем народу у Српској и подржавамо Српску. Питање опстанка Српске и положаја Срба у БиХ је за нас питање од националног значаја. Партија овдје има много, а Српска је само једна”, рекао је Дачић и додао да Србија жели добре односе са свим народима у региону, те да се ради у њиховом интересу.

Он је навео да ће 17. септембра посјетити Бањалуку када у овај град долази министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров.

Дачић каже да Србија поштује Дејтонски мировни споразум и ничим не жели да угрози стабилност БиХ и Српске, дајући допринос регионалној стабилности.

Он истиче да Србија Српску посматра као блиску, те наглашава да је споразум о специјалним и паралелним везама нуђен и Федерацији БиХ.

Када је ријеч о питању границе Србије и БиХ, Дачић је навео да ту не постоје велика спорна питања.

“Само је питање да ли се то жели /ријешити/”, рекао је Дачић и додао да изградња пута Сарајево-Београд не треба бити политичко, већ животно питање, те да то треба ријешити у интересу народа и грађана двије земље.

Састанку Додика и Дачића присуствовали су премијер Републике Српске Жељка Цвијановић и министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана