Девети јануар подржало 99,81 одсто гласача

Срна
Девети јануар подржало 99,81 одсто гласача

Бањалука - Предсједник Републичке комисије за спровођење референдума Синиша Каран рекао је да се на референдуму о Дану Републике Српске 677.721 грађанин, односно 99,81 одсто, позитивно изјаснио на референдумско питање "Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике Српске?".

Негативно су се изјаснила 1.291 грађанин, односно 0,19 одсто.

На референдум о Дану Републике изјаснило се укупно 680.116, односно 55,77 одсто регистрованих грађана.

Каран је рекао да је било организовано 1.885 гласачких мјеста, а у иностранству 27 гласачких мјеста.

Он је додао да је за грађане Брчко дистрикта који имају држављанство Српске изјашњавање било организовано у Бијељини и општини Доњи Жабар.

"Примљено је укупно 1.337.000 гласачких листића од чега је нупотребљено 655.724 гласачких листића. Неважећих је било 2.264, а важећих 670.012", навео је Каран на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је навео да је ријеч о првим незваничним резултатима рефрендума о Дану Републике.

Каран је нагласио да је референдум пуноважан у складу са Законом о референдуму и грађанској иницијативи, јер се изјаснило више од 50 одсто уписаних грађана, те да је референдум успјешно обављен.

Он је нагласио да ће коначни извјештај, након верификације свих резултата гласања, бити достављен Народној скупштини Републике Српске на усвајање.

"Резултати републичког референдума биће објављени у 'Службеном гласнику Републике Српске' најкасније у року од 30 дана од дана констатовања резултата", рекао је Каран и захвалио медијима на професионалном извјештавању током референдумског дана.

Каран је рекао да се Комисија није службено обраћала Министарству спољних послова у Савјету министара БиХ за организовање гласања у дипломатско-конзуларној мрежи, те поновио да је референдум организован у складу са Законом о референдуму и грађанској иницијативи.

"Ниједна процесна радња која није дефинисана овим законом није обавезивала комисију у том правцу", објаснио је Каран.

Он је истакао да нико није био пријављен за статус посматрача на референдуму, које изборно законодавство предвиђа, те да се контрола врши од гласачког мјеста, кроз гласачки материјал, записнике и верификацију гласачких одбора.

"Иста потврда иде и кроз записнике, верификацију општинских и градских комисија и коначна верификација у Републичкој комисији", рекао је Каран и навео да рад ове комисије престаје када коначан извјештај буде упућен Народној скупштини.

Наводећи да још није упућена ниједна жалба грађана на референдумски поступак, Каран је рекао да не жели да коментарише тврдње потпредсједника Републике Српске Рамиза Салкића да су "резултати излазности преувеличани", оцијенивши их паушалним.

"Наш централни гласачки списак за референдум у односу на податке које има ЦИК и попис становништва у БиХ је најрелевантнији податак", нагласио је Каран.

Он је истакао да је јучерашњи дан у безбједносном смислу прошао добро и да није било ниједног инцидента.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана