Десетине џихадиста стижу у БиХ

avaz.ba
Десетине џихадиста стижу у БиХ

Иако је БиХ пристала да из Сирије буде депортован и борац Исламске државе (ИСИЛ) Абдулах Армин Чурт из Сарајева, за сада није познато зашто он није скупа с Ибром Ћуфуровићем пребачен прошле седмице у БиХ.

Безбједносне агенције БиХ још су прије мјесец добиле обавјештење да буду спремне за депортацију и прихватање двојице држављана из БиХ који су се налазили у заробљеништву у сиријској бази Ел-Рој, Ћуфуровића и Чурта. 

“Заиста не знам зашто је то тако. Немам информације о томе”, рекао је јуче министар безбједности БиХ Драган Мектић. 

На десетине БиХ држављана које су заробиле курдске и сиријске снаге чекају да буду враћени у БиХ. Многи од њих налазе се на Интерполовим потјерницама.

Али, проблем сада представљају безбједносне провјере. Американци, који су задужени за повратак ИСИЛ, тек након званичне документације да је ријеч о држављанима из БиХ, спремни су организовати изручење.

За сада ова процедура иде сувише споро. Ћуфуровић је 17 мјесеци био у заробљеништву прије него што је депортован. Може се очекивати да Чурт у Сарајево стигне до краја мјесеца, али званичне потврде о томе нема.

Осим Чурта, у заробљеништву се налазе и Сенад Купусовић, Енес Боровац, Албин Синановић, Недим Мујчиновић, Един Муфтић, Ајдин Блажевић, Мухамед Хасић, Алија Кесеровић, Едвин Бабић, Бегзад Сарач, Салем Хасић.

Међу заробљеницима су и Емир Алишић из маглајског села Ошве и његов посинак, Хамза Лабиди (19). Америчке снаге у недавним борбама с припадницима ИСИЛ заробиле су и Амира Селимовића, који је пријетио да ће реиса Исламске заједнице у БиХ Хусеина Кавазовића заклати пред Себиљом на Башчаршији. Али, с обзиром на процедуре, могуће је да ће они бити депортовани тек крајем године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана