Deset principa za formiranje vlasti na nivou BiH

Srna
Deset principa za formiranje vlasti na nivou BiH

Lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović usaglasili su 10 principa za formiranje vlasti na nivou BiH, a prvi od njih je poštivanje i provođenje Opšteg okvirnog sporazum za mir i njegovih 11 aneksa uključujući i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, saznaje Srna iz izvora u Sarajevu.

Izvor Srne je naglasio da se drugi princip odnosi na poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH kao elemenata njenog međunarodnog subjektiviteta, što je najbolji garant održivosti mira i stabilnosti uz poštivanje Dejtonske ustavne strukture.

Treći princip odnosi se na nastavak integracionih procesa u skladu sa Ustavom i zakonima, usklađujući stavove i interese svih nivoa vlasti u BiH.

Lideri su usaglasili da je neophodno implementirati sve presude domaćih i evropskih sudova koje se odnose na Izborni zakon BiH kako bi se osigurala ustavna i institucionalna ravnopravnost konstitutivnih naroda i građana te njihovo legitimno predstavljanje na teritoriji cijele BiH, a u skladu sa Ustavom BiH.

- U institucijama na svim nivoima vlasti obezbijediti zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih u skladu sa ustavima, a izbor i imenovanja vršiti prema kriterijumu dokazane kompetentnosti kandidata. Usvojiti zakone i provesti mjere potrebne za sprečavanje i eliminaciju diskriminacije na osnovu etničke, vjerske, ideološke ili druge pripadnosti i za osiguranje ravnopravnosti u ostvarivanju prava na zapošljavanje, školovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu - peti je princip koji su usaglasili lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA.

Šesti princip predviđa da se kroz mehanizam koordinacije procesa evropskih integracija u BiH intezivno radi na usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa pravnom regulativom EU s ciljem ispunjavanja potrebnih uslova za pristupanje BiH EU, a socijalno-ekonomskim reformama usmjeriti se na rješavanje životnih pitanja u BiH.

U procesu napretka BiH ka članstvu u EU potrebno je postepeno stvoriti uslove da institucije BiH preuzmu puni suverenitet i da se završi mandat OHR-a u BiH.

Izvor Srne navodi da sedmi princip predviđa da se ubrzanom izgradnjom transportne, energetske i digitalne infrastrukture, koja je od strateškog interesa za BiH i region, pospješi privredni razvoj.

U osmom principu se navodi da je potrebno intenzivno provoditi mjere koje će osigurati održivi povratak prognanih i raseljenih lica, a deveti princip predviđa da se obezbijedi nezavisnost i kompetentnost institucija pravne države za nastavak efikasne borbe protiv svih oblika ekstremizma, organizovanog kriminala i korupcije.

- Nastaviti izgradnju dobrosusjedskih odnosa sa Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom, uz rješavanje otvorenih pitanja na principima reciprociteta, međusobnog uvažavanja i poštovanja međunarodnog prava - navodi se u desetom principu za formiranje vlasti na nivou BiH, koje su usaglasili lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA.

U usaglašenoj izjavi o principima za formiranje vlasti na nivou BiH navodi se da su trojica lidera svjesni odgovornosti prema narodima i građanima BiH, konstatujući da dosadašnji napredak nije dovoljan sa stanovišta potreba stanovništva, ali da predstavlja dobar temelj za dalje političke, ekonomske i društvene reforme i razvoj BiH, kao najbolji odgovor na negativne demografske trendove i odlazak mladih, kao i na potrebe izgradnje, stabilnog, ekonomski prosperitetnog i socijalno pravednog društva jednakih šansi.

- Spremni smo da formiramo i obezbijedimo stabilno funkcionisanje vlasti u BiH koja će nastaviti provođenje neophodnih zakonodavnih, socijalno-ekonomskih i društvenih reformi koje će se prioritetno usmjeriti na rješavanje svakodnevnih životnih pitanja građana, te ponuditi odgovorno upravljanje, vladavinu prava, sigurnost i prosperitet - navodi se u usaglašenoj izjavi Dodika, Čovića i Izetbegovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana