Демографска катастрофа, Срби национална мањина

Жељка Домазет
Демографска катастрофа, Срби национална мањина

Сарајево - Срби у Сарајеву и остатку ФБиХ сведени су на ниво националне мањине, а српски језик и ћирилично писмо потпуно су маргинализовани, упозорили су јуче из Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" из Сарајева.

Руководство "Просвјете" горуће проблеме српског народа у ФБиХ објединило је у отвореном писму које су послали свим релевантним политичким субјектима на свим нивоима власти у ФБиХ и БиХ, те градским, кантоналним и општинским званичницима у Сарајеву. Писмо је послато и на адресе представника међународне заједнице и амбасадама у БиХ.

Предсједник Управног одбора "Просвјете" Дејан Гарић рекао је да је њихов циљ да јасно и гласно буде указано на то да су Срби, као један од три конститутивна народа у ФБиХ, потпуно маргинализовани. То је, како је нагласио, показао и попис становништва којим су статистичари дошли до податка да Срби у ФБиХ чине 2,5 одсто становништва.

- У четири сарајевске општине 1991. године било је око 100.000 Срба, а сада их има око 10.000 и углавном је ријеч о старијој популацији повратника. У Сарајеву се догађа демографска катастрофа иако је овај град кроз историју био центар српске културе и историје на овом подручју - казао је Гарић.

Српски језик и ћирилично писмо, напоменуо је, иако би требало да су равноправни, потпуно су маргинализовани у ФБиХ. Ученици који у Кантону Сарајево изучавају православну вјеронауку, додао је Гарић, броје се једноцифреним бројевима.

- Ако се поносимо и дичимо равноправношћу и мултиетничким друштвом, онда је посљедњи тренутак да се уради нешто да би оваква ситуација била исправљена - поручио је Гарић.

Истакао је да у отвореном писму апелују на надлежне институције да са сарајевске Вијећнице буде уклоњена табла на којој пише да су ту библиотеку 1992. године запалили "српски злочинци".

Гарић је указао и на чињеницу да српски грађани Сарајева који су мучки страдали и убијени на локалитету Казани, скоро 25 година након тог злочина још нису добили достојно спомен-обиљежје, док један од инспиратора и извршилаца тог злочина Мушан Топаловић Цацо има спомен-плочу на згради Основне школе "Едхем Мулабдић".

- Позивамо надлежне да употријебе свој ауторитет да би невине жртве, понајвише српске националности, у што скорије вријеме добиле спомен-обиљежје како би на достојанствен начин било обиљежено њихово страдање - поручио је Гарић.

Предсједник "Просвјете" Саво Влашки истакао је да Срби у Сарајеву имају и проблема са запошљавањем и заступљеношћу у институцијама. Рекао је и да "Просвјета" у Сарајеву не може да врати у власништво својих 15 објеката.

- Када бисмо то успјели, могли бисмо да запослимо и велики број сарајевских Срба - констатовао је Влашки.

Истакао је да нема времена за чекање да почне рјешавање наведених проблема, те се због тога на овај начин обраћају свим надлежним институцијама и појединцима како би заједнички ријешили проблеме са којима се суочава српска заједница у Сарајеву и ФБиХ.

"Просвјета" у отвореном писму изражава наду да ће овај апел бити размотрен и очекивање да ће у наредних мјесец добити одговоре.

Гаврило Принцип

Дејан Гарић је указао и на проблем обиљежавања улица у Сарајеву, те на уклањање стопа Гаврила Принципа које су биле умјетнички рад великог сликара Воје Димитријевића и годинама су обиљежавале један преломни историјски тренутак за цијели свијет.

"Просвјета" тражи да стопе буду враћене на старо мјесто и да буде уређена капела у којој су сахрањени припадници "Младе Босне" на сарајевском гробљу "Свети арханђели Георгије и Гаврило". Гарић је указао и на проблем нестанка биста Воје Димитријевића и Мице Тодоровић које су прије годину однесене испред Академије ликовних умјетности у Сарајеву и никада нису пронађене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана