Деминери без опреме, складиште муниције нема заштиту од ватре

Жељка Домазет
Деминери без опреме, складиште муниције нема заштиту од ватре

Сарајево - Инжењеријски батаљон смјештен у касарни Оружаних снага БиХ "Здравко Челар" суочава се са низом проблема па деминери немају адекватне опреме, док у складишту наоружања и војне опреме "Рабић" не постоји спољна хидрантска мрежа за гашење пожара.

Пропусте су приликом посјете овим локацијама у Дервенти утврдили чланови Заједничке комисије Парламента БиХ за одбрану и безбједност и парламентарни војни повјереник Бошко Шиљеговић. У команди ижењеријског батаљона у касарни „Здравко Челар"је перманентан проблем недостатка ресурса што омета редовне активности.

- Велики проблем је недостатак опреме, а алармантно је стање са недостатком заштитних прслука за деминере. Недостаје и опрема за деминирање. Надлежне команде благовремено планирају набавку, али Сектор за набавке и логистику Министарства одбране БиХ није у прошлој години извршио на вријеме набавке које су биле од посебног значаја за процес деминирања - наведено је у информацији сачињеној послије инспекције.

Пред тога, котловница за гријање просторија је покварена и неупотребљива, па нема гријања. Додатни проблем је што су дрва за огрев само једном од 2007. године достављена редовном процедуром, па су војници принуђени да их сами набављају, као и средства за чишћење и кречење. Утврђено је да кровови на објектима пропадају, ограда је у фази рушења, а хидрантска мрежа у касарни није у функцији.

Возила у којима превозе људство из састава батаљона на локације гдје обављају деминирање стара су у просјеку 28 година. Технички прегледи возила не обављају се благовремено и коштају више од планираног јер их из Дервенте возе у Сарајево, а због најједноставнијих кварова у Бањалуку или Тузлу.

Утврђено је и да Инжењеријски батаљон, који би требало да броји 327, има 283 професионалних војних лица, а да војска која ради на терену има мања примања у односу на оне који су на служби у касарни.

- Упркос проблемима, чете у саставу овог батаљона успјешно обављају своје задатке на двадесетак војних и цивилних локација - истакнуто је у информацији.

Ситуација у складишту наоружања и војне опреме "Рабић" је такође алармантна.

- У складишту не постоји спољна хидрантска мрежа за гашење пожара. Деминирано је подручје око локације, али је потребно обавити и деминирање централног дијела јер је могуће да због експлозије која се десила 2003. године има разбацаних неексплодираних убојитих средстава - пише у информацији.

Утврђено је и да пет магацина прокишњава, а да су посљедњи пут реновирани у вријеме ЈНА.

- Војсци недостаје интендантска војничка опрема јер униформе не добијају редовно. Исхрана је једнолична и углавном се своди на конзерве, а воће већ дуже не стиже на ову локацију. Ни средства за одржавање хигијене војска не добија већ дуго, а средства за чишћење просторија нису довољна. На овој локацији постоји пећ на пелет, али није у функцији јер пелет није набављен. Из тог разлога користе пећи на дрва - наведено је у информацији.

Замјеник предсједавајућег Заједничке комисије Борислав Бојић рекао је да је потребно обавити инспекцију на тим локацијама и сагледати стање у комплетним Оружаним снагама БиХ јер су у информацијама војног повјереника изнесене многе поразне чињенице о стању у касарнама.

Складиште "Рабић"

- не постоји спољна хидрантска мрежа за гашење пожара

- потребно обавити деминирање централног дијела

- пет магацина прокишњава

- недостаје интендантска војничка опрема

- исхрана једнолична и углавном се своди на конзерве

- војска не добија средства за одржавање хигијене

- пећ није у функцији јер пелет није набављен

Утврђени проблеми

Инжењеријски батаљон

- недостаје опрема за деминирање

- нема гријања, војска сама купује дрва

- кровови на објектима пропадају

- возила стара у просјеку 28 година

- мањак људи

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана