Delegatima stigli zastarjeli podaci

Ž. D.
Delegatima stigli zastarjeli podaci

Sarajevo - Dom naroda Parlamenta BiH nije prihvatio Informaciju o sprovođenju plana hitnih mjera i realizovanju aktivnosti iz informacije o procjenama i mogućnostima BiH u vezi sa pitanjem izbjegličke krize u regionu i EU i pregledu situacije u vezi sa migrantskom krizom na zapadnobalkanskoj ruti jer je protiv bio Klub delegata srpskog naroda.

Riječ je o informaciji koju je Savjet ministara BiH usvojio još početkom februara, što je izazvalo revolt pojedinih delegata, imajući u vidu da je stanje znatno alarmantnije pet mjeseci kasnije.

Delegati su prihvatili zaključak delegata iz reda hrvatskog naroda Martina Raguža (HDZ 1990) da Dom naroda predloži održavanje zajedničke sjednice oba doma o migrantskoj krizi i Marija Karamatića (HNS) da se Ministarstvo bezbjednosti obaveže da obavijesti nadležne policijske agencije da prema migrantima počnu primjenjivati zakone koji važe za sve građane u BiH.

Tokom rasprave delegat iz reda srpskog naroda Sredoje Nović (SNSD) ukazao je na to da raspravi o ovoj izuzetno važnoj tački ne prisustvuje predstavnik Savjeta ministara BiH kao predlagača.

- Vladajuća garnitura ubjeđivala je stanovnike BiH da nema nikakvih problema sa migrantima i da ga neće biti, poput komunalaca koji nam govore da će hvatati pahuljice u vazduhu, a kada snijeg padne sve je u kolapsu tri dana. Tako je sa migrantskom krizom - rekao je Nović.

Komentarišući pokretanje inicijative za smjenu ministra bezbjednosti Dragana Mektića, Nović je kazao da, ukoliko Predstavnički dom smijeni Mektića, i u Domu naroda staće iza tog prijedloga SNSD-a i DNS-a.   

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Ognjen Tadić nije podržao Karamatićev zaključak jer je, kaže, kontradiktoran.

- Nemoguće je da budu primijenjeni isti zakoni kao prema domaćim državljanima jer migranti nemaju ni ista prava ni obaveze koje imaju državljani BiH - rekao je Tadić.

Delegat iz reda bošnjačkog naroda Sead Kadić (SDA) rekao je da se ne radi ništa konkretno da se problem počne rješavati.

- Informacija o kojoj sada raspravljamo je od 8. februara. Situacija tada i sada nije ista - istakao je Kadić.

Delegat iz reda bošnjačkog naroda Sifet Podžić (DF) naglasio je da je potrebno pokrenuti istragu protiv institucija koje su lažno izvještavale da je sve u redu kad je riječ o migrantskoj krizi.

Karamatić je kazao da u BiH borave ljudi za koje ne zna niko ni ko su, ni odakle su. Sjednici nije prisustvovao Mektić, kao ni ministarka za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac, koja je član operativnog tima koji svake sedmice treba da održava sastanke o stanju sa migrantskom krizom i da o tome izvještava nadležne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana