Delegati podržali ukidanje bijelog hljeba

Željka Domazet
Delegati podržali ukidanje bijelog hljeba

Sarajevo - Dom naroda Parlamenta BiH podržao je juče u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH kojim je predviđeno ukidanje "bijelog hljeba", ali su delegati upozorili da pitanje plata i naknada treba sistemski riješiti.

Predloženom izmjenom briše se odredba prema kojoj izabrani i imenovani funkcioneri na nivou BiH imaju pravo na platu godinu po isteku mandata. Izmjenu je u parlamentarnu proceduru uputio SBB.

Predstavnički dom je ovaj zakonski prijedlog usvojio još u februaru prošle godine, a poslanik SBB-a u tom domu Damir Arnaut je kazao da je "bijeli hljeb" naknada za nerad. 

- Plašim se da će i kada zakon bude usvojen biti veoma teško sprovodiv. Može se desiti da se pokrene pitanje ustavnosti ovog zakona, što bi nas tek tada odvelo u dugotrajnu raspravu da li ga je trebalo donijeti ili ne. Nesporno je da treba tražiti neka rješenja, a možda se i nekim amandmanima riješe određena pitanja - rekao je šef Kluba delegata srpskog naroda Sredoje Nović (SNSD).

Delegat DNS-a Dragutin Rodić naglasio je da postoje mnoga otvorena pitanja u vezi sa platama i naknadama koja nisu riješena na sistemski način.

- Treba da promijenimo Ustav u dijelu koji reguliše da u toku mandata nema promjene plata - objasnio je Rodić. 

Predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić iz SDS-a smatra da bi zakon o ispitivanju porijekla imovine izvukao BiH iz perioda tranzicije i pokazao da se ne isplati otimati od naroda. Najviše zamjerki imali su delegati iz hrvatskog naroda. Delegat HDZ-a BiH Bariša Čolak rekao je da nije dobro parcijalno rješavati pitanja koja se tiču plata i naknada.

- Smatram da se ovo pitanje treba urediti na sistemski način - rekao je Čolak.

Delegat HDZ-a 1900 Martin Raguž istakao je da pola godine od zahtjeva Komisije za finansije i budžet Doma naroda Savjet ministara nije dostavio cjelovito rješenje pitanja plata i naknada u institucijama BiH, što otvara mogućnosti za manipulacije.

I zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Safet Softić iz SDA podsjetio je da je Dom od Savjeta ministara tražio sveobuhvatno rješenje zakona o platama i naknadama, ali da nema nagovještaja da će ono uskoro biti dobijeno. 

Delegati su juče bili saglasni s tim da je članstvo u EU strateški cilj BiH, ali žučnu raspravu su vodili jer su imali različita mišljenja o tome da li izvještaj Evropske komisije za BiH koji je predat u novembru prošle godine i koji je za 2015, treba razmatrati sada. a posebno što tome nije prethodilo obraćanje predstavnika Savjeta ministara BiH i Delegacije EU.

Delegat SNSD-a Nebojša Radmanović kazao je da je Kolegijum Doma kriv što nema nikoga iz Savjeta ministara i Delegacije EU da predstavi izvještaj i da ocjenu. 

Ustavni sud

Sa ranije utvrđenog dnevnog reda sjednice skinuto je razmatranje prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH i o izmjeni Krivičnog zakona BiH koje su u parlamentarnu proceduru uputili SNSD i SDS.

Prijedlozi su skinuti zbog toga što procedura u Domu naroda mora da prati procedure u Predstavničkom domu, gdje su ovi zakonski prijedlozi opet u Ustavnopravnoj komisiji.

Ustavnopravna komisija Doma naroda utvrdila je da su prijedlozi ovih zakona usaglašeni sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, ali nije prihvatila njihove principe, dok ista komisija Predstavničkog doma nije prihvatila ni principe ni ustavni osnov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana