Delegacija hrvatske vlade, predvođena Plenkovićem, stigla u Sarajevo

Srna foto: klix.ba
Delegacija hrvatske vlade, predvođena Plenkovićem, stigla u Sarajevo

Sarajevo - Delegacija Vlade Hrvatske, koju prevodi novoizabrani premijer Andrej Plenković, doputovala je u Sarajevo, u dvodnevnu zvaničnu posjetu BiH.

Ovo je i prva Plenkovićeva posjeta nekoj zemlji u funkciji predsjednika Vlade Hrvatske.


U delegaciji Hrvatske su i ministar inostranih i evropskih poslova Davor Ivo Stier, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i predsjednik Centralne državne kancelarije za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Plenković će se prvo u zagradi zajedničkih institucija BiH sastati sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem i njegovim zamjenicima, ministrom finansija i trezora BiH Vjekoslavom Bevandom i ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem.

Zvizdić i Plenković bi poslije sastanka trebalo da daju izjave za medije.

Protokolom posjete predviđen je susret Plenkovića sa predsjedavajućim i zamjenicima predsjedavajućeg oba doma Parlamentarne skupštine BiH, te članovima Predsjedništva BiH.

Tokom boravka u Sarajevu Plenković će se sastati i sa poglavarom Islamske zajednice u BiH Huseinom Kavazovićem, nadbiskupom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem, te članovima Hrvatskog kulturnog društva "Napredak".

U popodnevnim časovima Plenković će posjetiti Kiseljak gdje će se sastati sa načelnikom opštine Kiseljak Mladenom Mišurićem Ramljakom.

Predsjednik Vlade Hrvatske posjetiće i Mostar gdje će u večernjim časovima razgovarati sa mostarsko-duvanjskim biskupom Ratkom Perićem i gvardijanom Franjevačkog samostana Svetog Petra i Pavla u Mostaru Ikom Skokom.

Plenković će sutra posjetiti Univerzitet u Mostaru gdje će razgovarati sa rektorom Ljerkom Ostojić i članovima Rektorata.

Tokom dana razgovaraće sa predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora, a posjetiće i Dom za siromašne studente Franjevačkog samostana i obići gradilište Hratskog narodnog kazališta u Mostaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana