Делегација ЕУ, ОЕБС и Амбасада САД-а писале ВСТС-у: Нарушена слика у очима јавности

N1
Делегација ЕУ, ОЕБС и Амбасада САД-а писале ВСТС-у: Нарушена слика у очима јавности

Сарајево - Шеф Делегације и Специјални представник ЕУ Ларс-Гунар Вигемарк, отправница послова Амбасаде Сједињених Америчких Држава Елен Ј. Џермајн и шеф Мисије ОЕБС у Босни и Херцеговини Брус Бертон упутили су данас писмо предсједнику Високог судског и тужилачког савјета Милану Тегелтији и члановима ове институције.

У уводном дијелу писма, наводе да је ВСТС БиХ израдио и усвојио већи број веома важних реформи у 2018. години.

“Заједнички циљ свих тих реформи је био јачање владавине права у БиХ и изградња повјерења у правосудни систем, а посебно када је ријеч о перцепцији грађана. Европска комисија и други чланови међународне заједнице су Савјету изразили своје задовољство тим реформским напорима. У посљедње вријеме, нажалост, уочавамо одређене забрињавајуће појаве које негативно утичу на провођење тих реформи, а везане су за области подношења имовинских картона, оцјењивање рада, те поступак именовања судија и тужилаца”, стоји у писму.

“Премда су одређене потешкоће у провођењу уобичајена појава у сваком реформском подухвату, а и Савјет је већ увидио потребу да се врши периодична провјера напретка – као на примјер провјера утицаја реформе оцјењивања крајем године – ове појаве су озбиљније и чине се као покушај да се одгоде или чак доведу у питање заједнички реформски напори подузимани у протеклом периоду”, наводи се у писму.

Конкретно, односи се посљедњу сједницу ВСТС-а, на којој није проведен дуго очекивани поступак именовања четири главна кантонална тужиоца (од укупно десет у ФБиХ).

“Слика ВСТС БиХ у очима јавности је тим одгађањима нарушена, што се могло лако избјећи благовременим планирањем и комуникацијом. Девет кандидата који су чекали да изложе своје програме рада су враћени у задњи час због – у најбољем случају – лошег планирања ВСТС-а БиХ. Ово није први пут да је ВСТС БиХ лоше руководио поступком именовања. Чини се да се одређена именовања фаворизују, те се окончају изненађујуће брзо, као што је то био случај са именовањем главног окружног тужиоца у Добоју у марту 2019. године – док нека друга чекају мјесецима, па чак и годинама. Према информацији која је изнесена на сједници ВСТС-а БиХ у априлу 2019. године, у правосуђу су тренутно упражњене укупно 44 руководеће позиције. Фаворизирање одређених именовања, а одгађање других, ствара дојам да одстоје политички или други разлози којима се Савјет руководи у свом одлучивању”, навели су.

Поручују да још један проблем се уочава код одгођеног именовања наведених главних тужилаца, а то је недосљедност ВСТС-а БиХ у поступцима именовања.

“Именовање ових тужилаца је одгођено због кашњења у достављању материјала. У складу са Пословником ВСТС БиХ, ти материјали су требали бити достављени најмање два дана прије почетка сједнице. Међутим, ми смо примијетили у најмање два случаја раније да именовање није било одгођено, чак иако су материјали запримљени мање од 48 сати прије сједнице: на сједници ВСТС БиХ одржаној 20. 12. 2018. године, на којој је именовано десет судија, укључујући и двоје судија Врховног суда ФБиХ, као и на сједници ВСТС БиХ одржаној 24. 01. 2019. године, на којој је именовано четверо судија на позиције у судовима у РС”.

Одгоде и неефикасност у поступцима именовања подривају владавину права у БиХ, наводе.

“Дана 17. 05. 2019. године, ЕУ је добила допис од гђе Александре Мартиновић, предсједнице Уставног суда ФБиХ, у којем указује на проблеме у функционисању тог Суда усљед 'неразумно дугог процеса' попуњавања упражњених позиција у том суду (на примјер, двије позиције су упражњене од 2015. године). ВСТС БиХ је уско грло у том процесу, с обзиром да је надлежно за предлагање кандидата на даље поступање релевантним органима. Позивамо ВСТВ БиХ да се наведеним питањима позабави одмах, укључујући и на наредној сједници која је заказана за 29. и 30. 05. 2019. године. ВСТС би требало вршити свој мандат именовањем најбоље рангираних кандидата на позиције четири главна тужиоца према стручности и лишено било каквог непримјереног утицаја”.

Такође, како наводе, у питање су доведени и системи оцјењивања рада и подношења имовинских картона, који су реформисани прописима Савјета из 2018. године, а у складу са препорукама ЕУ.

“Недавни захтјеви да се смањи степен транспарентности и квалитета тих реформи бацају сумњу на посвећеност носилаца правосудних функција јачању интегритета правосуђа и у директној су супротности с европским стандардима. Премда независни, носиоци правосудних функција морају бити и одговорни. Да би задобило повјерење грађана у судским поступцима, правосуђе такође мора бити непристрасно, професионално и ефикасно. Дешавања у посљедње вријеме се могу одразити на будућу финансијску помоћ, док би видљиви напредак у процесу правосудне реформе осигурао даљу значајну подршку ЕУ, САД и друга међународна улагања, која заузврат потичу тај напредак”.

Како наводе, ВСТС БиХ је одговоран грађанима БиХ, који заслужују праведан и непристрасан сектор правосуђа, без утицаја.

“ВСТС има кључну улогу у стварању стабилнијег, просперитетнијег и демократичнијег друштва у БиХ. Ми, испод потписани, као и грађани ове земље ћемо наставити помно да пратимо Вијеће у испуњавању тог мандата”, стоји у писму ВСТС-у које потписују шеф Делегације и Специјални представник ЕУ Ларс-Гунар Вигемарк, отправница послова Амбасаде Сједињених Америчких Држава Елен Ј. Џермајн и шеф Мисије ОЕБС у Босни и Херцеговини Брус Бертон, пренио је Н1.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана