Del Vekio: Nije problem Komšić, nego Izborni zakon

Srna
Del Vekio: Nije problem Komšić, nego Izborni zakon

Banjaluka - Ambasador Hrvatske u BiH Ivan del Vekio izjavio je da su u nekoliko posljednjih izbornih ciklusa Hrvati u BiH bili majorizovani i da im je oduzeto pravo da sami biraju svoje predstavnike u institucije vlasti i tako odlučuju o svojoj sudbini u BiH.

"Potvrdio je to Ustavni sud BiH svojom odlukom o neustavnosti dva člana Izbornog zakona kojima je uređeno popunjavanje zastupnika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/. Ali u FBiH, to nije samo problem Hrvata. Slična je situacija i s izborom srpskih poslanika u taj dom", rekao je Del Vekio za "Nezavisne novine".


On je naveo da Hrvatska kao jedna od potpisnica Dejtonskog sporazuma očekuje da će Parlamentarna skupština BiH usvojiti takve izmjene Izbornog zakona kojima će u potpunosti biti provedena odluka Ustavnog suda BiH o načinu popune zastupnika u Domu naroda Federalnog parlamenta.

"Izmjene Izbornog zakona moraju biti u skladu s Ustavom BiH i moraju uvažiti princip ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda i ostalih u BiH, te time obezbijediti njihovo legitimno zastupanje", rekao je Del Vekio.

Na pitanje da li bi kandidovanje Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH ugrozilo položaj hrvatskog naroda u BiH, Del Vekio je rekao da tu nije problem Komšić, već Izborni zakon, koji mora omogućiti da se svaki Hrvat koji to želi može kandidovati za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

"Međutim, zakon mora omogućiti da član Predsjedništva BiH postaje onaj koji dobije najviše hrvatskih glasova, što na kraju osigurava legitimno predstavljanje", istakao je Del Vekio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana